Home Suriname Politie zal geen ‘gangvorming’ toestaan

Politie zal geen ‘gangvorming’ toestaan

16
0
politie-zal-geen-‘gangvorming’-toestaan

foto

Onderinspecteur Chanderdad Somai en inspecteur Armand Fernand van de Cold Case Unit geven uitleg over bendes. (Foto: René Gompers)


De politie constateert dat ‘gang fights’ plaatsvinden. Op 16 juli zijn op twee locaties schoten gelost. De beschietingen blijken met elkaar te maken te hebben. Zij schijnen gelinkt te zijn aan Surinaamse en buitenlandse bendes. Er zijn ondertussen vier personen opgepakt. Het is een wonder dat er geen doden – vooral niet bij omstanders – zijn gevallen. De politie gaat er alles aan doen om bendevorming te voorkomen: Want dat willen we niet!”

De politie is op een persconferentie uitgebreid ingegaan op de status van enkele zaken. Er zijn veel successen geboekt, tientallen arrestaties verricht, het overgrote deel blijft in verzekering. Veel zaken zijn afgerond, andere zijn nog in onderzoek. Onderinspecteur Chanderdad Somai en inspecteur Armand Fernand van de Cold Case Unit, hebben de spraakmakende beschietingen van augustus belicht.

Fernand deelt mee dat op 15 augustus er twee afzonderlijke meldingen binnen zijn gekomen van beschietingen. De eerste was bij een pompstation in Paramaribo Centrum. Kort daarna een aan de Calcutta-/Herman Steinbergstraat. “Bij het pompstation was er vermoedelijk sprake van twee groepen die tegenover elkaar stonden en in elkaars richting met vuurwapens hebben geschoten,” geeft Fernand aan. “Aan de Calcuttastraat was er op een stilstaande auto geschoten; het voertuig vertoonde een aantal kogelinslagen.”

“Het onderzoek heeft uitgewezen dat de beschietingen op beide plaatsen met elkaar in verband staan,” vervolgt Fernand. “Onderzoek wijst en ernstig misdrijf uit; meerdere personen uit de groepen waren bewapend met vuistvuur- en schouderwapens. De politie sluit niet uit dat er in deze sprake is geweest van zogeheten ‘gang fights’ onderling. De groepen hebben vermoedelijk banden met criminele organisaties in Suriname en het buitenland.” Er zijn tot nu toe vier verdachten aangehouden; R.N, J.T, K.H en S.G. Voortvluchtig zijn nog Anakaba Shivano en Joey ‘A.K.’ Hoop.

Onderinspecteur Somai merkt op dat er van geluk gesproken kan worden. “Er konden evengoed tientallen doden zijn gevallen, er is behoorlijk veel geschoten. Daarom wordt de zaak zeer serieus genomen en uiterst nauwkeurig onderzocht. We sluiten niet uit dat er meer verdachten in beeld zullen komen.” Directeur Operationele Diensten Bryan Isaacs, deelt mee dat ook met buitenlandse hulp aan gewerkt wordt om bendevorming tegen te gaan. “Dat willen we hier niet hebben. We zijn die situaties goed aan het monitoren, omdat we ze hier niet willen hebben en niet zullen toelaten.”