Home Suriname Moeders en kinderen ook betrokken bij drugssmokkel

Moeders en kinderen ook betrokken bij drugssmokkel

337
0
moeders-en-kinderen-ook-betrokken-bij-drugssmokkel

foto

Leidinggevenden van het Korps Politie Suriname, vrijdag op een persconferentie. Er is uitgebreid ingegaan op zaken waarmee het apparaat te maken heeft.


De Narcoticabrigade heeft tot nu toe verschillende successen geboekt. Echter wordt zij geconfronteerd met een nieuwe trend waar zij zich ernstig zorgen over maakt. In korte tijd heeft zij enkele moeders, in drie gevallen ook hun kinderen,  aangehouden voor drugssmokkel. In een van de zaken heeft het speurwerk geleid naar de Militaire Politie; leden zouden tegen betaling hand-en-spandiensten hebben verricht voor verdachten.

Het Korps Politie Suriname (KPS) is vrijdag tijdens een persconferentie, uitgebreid ingegaan op het verrichte politiewerk van de afgelopen maanden. Er zijn veel successen geboekt, veel zaken zijn ook in onderzoek, een aantal wordt afgerond. De verschillende afdelingen zijn naast spraakmakende gevallen, ook op de minder bekende ingegaan. Zo heeft de Narcotica Brigade in september tal van aanhoudingen gedaan en 1000 kg drugs, wapens, kerosine, 2 boten met buitenboordmotoren in beslag genomen.

Brigadier Anwar San A Jong heeft een van de vele strafzaken belicht. Op 4 september is op ‘Zanderij’ een vrouw R.N. aangehouden. Ze was er met haar twee kinderen en stond op het punt naar het buitenland te vertrekken. In haar reiskoffers is 18 kg cocaïne ontdekt. Bij ondervraging gaf de vrouw aan dat een man B.A. meer van de drugs moest afweten. De man was ondertussen al in het vliegtuig. Beiden zijn gearresteerd en ingesloten. Bij verder onderzoek is een derde verdachte in beeld gebracht. Ook hij is opgepakt.

“De betrokkenen gaven in hun verklaringen aan dat ze illegaal Suriname zijn binnengekomen,” deelt San A Jong mee. “Echter zijn in hun paspoorten stempels van de immigratiedienst aangetroffen, waaruit blijkt dat ze legaal het land zijn binnengekomen.” Hij vervolgt: “De dienst heeft ernstige indicaties dat waarschijnlijk leden van de Militaire Politie hand-en-spandiensten hebben verleend om in ieder geval de stempels tegen betaling van bepaalde bedragen te hebben geplaatst.” Er is een gemengd team samengesteld om de zaak tot de bodem uit te zoeken.

San A Jong deelt mee dat de dienst een nieuwe trend heeft gemerkt. “Het gaat erom dat we in drie verschillende strafzaken moeders en kinderen hebben aangehouden,” geeft hij aan. “Het is ons opgevallen dat de organisaties achter de drugssmokkel, ouders zover krijgen -soms hun bloedeigen kinderen- te betrekken bij die drugssmokkel. Het baart ons ernstig zorgen; het zijn 3 verschillende zaken binnen kort tijdsbestek.”