Home Suriname Panelleden: Als regering valt komt er een populistisch regiem

Panelleden: Als regering valt komt er een populistisch regiem

36
0
panelleden:-als-regering-valt-komt-er-een-populistisch-regiem

foto

Panelleden Silvano Tjong-ahin, Jim Bousaid en Ronald Venetiaan (inleider) op de discussieavond van de NPS in Grun Dyari. (Foto: René Gompers)


Econoom Jim Bousaid maakt zich ernstig zorgen: “What keeps me up at night is dat als deze regering valt en er een populistisch regiem komt, we zo diep vallen dat we er nooit meer uitkomen.” Hij pleit dat het Herstelprogramma succesvol afgerond moet worden. Op de discussieavond van de NPS vrijdagavond heeft het publiek aangegeven moe te zijn van die programma’s.

De panelleden stellen dat om die vicieuze cirkel van “die ene regering die breekt en die ene die daarna moet opruimen” te doorbreken, moet het volk ervoor zorgen dat er geen populisten aan de macht komen. Om de huidige crisis door te komen moeten moeilijke keuzes gemaakt worden. Ex-president tevens erevoorzitter van de NPS, Ronald Venetiaan, vindt dat staatshoofd Chan Santokhi de steun van het volk -en de NPS- nodig heeft maar hij moet ook wel luisteren naar kritiek en zijn fouten corrigeren.

De discussieavond van de groene partij in Grun Dyari met als thema Overleven in de huidige crisissituatie, was bijzonder goed bezocht. Naast Bousaid bestond het panel uit inleider Venetiaan en Silvano Tjong-Ahin, minister van Ruimtelijke Ordening en Milieu die ook waarneemt op Financiën & Planning. De aanwezigen gaven aan hoe zwaar het herstelprogramma is, dat ondernemen haast onmogelijk is, dat de belastingen oneerlijk zijn, en dat zij al moe zijn van de herstelprogramma’s die om de zoveel regeerperiodes uitgevoerd moeten worden.

De mensen hebben ook laten blijken niet tevreden te zijn met de handelingen van Santokhi. “De president moet die fouten corrigeren,” heeft Venetiaan een paar keer benadrukt. “Ik heb de voorbeelden niet genoemd maar die voorbeelden zijn alom bekend! En niet voor niets klaagt men dat toen bepaalde fouten gemaakt moesten worden, dat het ‘overnight’ kon. Maar nu ze gecorrigeerd moeten worden, dat het langa bere is geworden en dat het einde van die correctie niet te zien is.” Venetiaan heeft ook benadrukt dat de NPS de regering moet blijven steunen om te voorkomen dat het werk om uit de crisis te komen, onderbroken wordt.

Gevraagd was wat gedaan moet worden om een volgende SAP (structureel aanpassingsprogramma) te voorkomen. Tjong-Ahin geeft aan dat dat afhangt van het stemgedrag; het is meer dan duidelijk bij welke regeringen het land in een dip raakt. “Dus wanneer wij vinden dat SAP no e fur bere, en dat de NPS te oubollig is, en nog meer vinden en we gaan slim stemmen… dan gaat u weer in een SAP belanden. Dus dan moeten we weer opruimen. Dan komt er een regering die alles uitgeeft wat we hebben gespaard. En u bent blij want u gaat ook in de rij staan voor een pakket. En na 5 jaar mogen wij weer gaan opruimen. Dat is de realiteit van Suriname. Het is geen politieke praat. Ga de geschiedenis maar na. Dus als u, nadat we hier gespaard hebben, na 5 jaar weer een SAP wil, dan weet waarop u stemt.”

Bousaid vreest het ergste en waarschuwt: “Als die situatie ontstaat, ontstaat er een situatie van repressie die erger gaat zijn dan de jaren 80. Het is een angst voor me. Kijk wat in Venezuela is gebeurd. Alle ondernemers gaan onder druk worden gezet om goedkope goederen te verkopen. We balanceren op de rand van de afgrond. Het mag niet mis gaan. Dit (herstelprogramma) is onze enige optie. Als dit misgaat krijgen we populisten. We mogen ze geen kans geven. We gaan linea recta in een semi dictatuur situatie. Dat is mijn grote angst.”