Home Nederland VS wil Chinese chipindustrie dwarsbomen met nieuwe exportregels

VS wil Chinese chipindustrie dwarsbomen met nieuwe exportregels

34
0
vs-wil-chinese-chipindustrie-dwarsbomen-met-nieuwe-exportregels

AFP

NOS NieuwsAangepast

De VS heeft nieuwe exportregels gepresenteerd om de technologische en militaire vooruitgang van China te vertragen. De regels, waarvan sommige onmiddellijk van kracht worden, bouwen voort op beperkingen die dit jaar per brief gestuurd zijn naar Amerikaanse chipmakers. Daarmee werd het verzenden van zogenoemde halfgeleiders naar fabrieken die volledig in Chinese handen zijn feitelijk stopgezet.

De nieuwe reeks maatregelen is bedoeld om te voorkomen dat buitenlandse bedrijven geavanceerde chips aan China verkopen, of Chinese bedrijven van apparatuur voorzien om hun eigen geavanceerde chips te maken.

Elektronische schakelingen in computers en andere apparaten en machines worden gemaakt van halfgeleiders. Dat zijn materialen die alleen onder bepaalde omstandigheden of in een bepaalde structuur stroom goed door kunnen geven. De elektronische schakelingen die ermee worden gemaakt zijn allemaal ontworpen om een bepaalde functie uit te voeren.

De VS heeft overigens geen enkele belofte gekregen van geallieerde landen dat ze de maatregelen gaan nemen. Daarover zijn de Amerikanen met die landen in gesprek.

Toch zouden de nieuwe maatregelen kunnen leiden tot de grootste verschuiving in het Amerikaanse beleid ten aanzien van het verzenden van technologie naar China sinds de jaren 90, schrijft persbureau Reuters.

“Hiermee worden de Chinezen jaren teruggeworpen”, zegt Jim Lewis, een technologie- en cyberbeveiligingsexpert. Hij werkt bij het Center for Strategic and International Studies: een denktank in Washington D.C. “China zal het maken van chips niet opgeven, maar dit zal ze echt vertragen.”

China denkt daar anders over. Het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt in een reactie dat de sancties China’s ontwikkeling niet zal stoppen. Bovendien zullen de Amerikaanse exportregels ook Amerikaanse bedrijven schaden, waarschuwde een woordvoerder van het Chinese ministerie.

De VS probeert al langer Amerikaanse bedrijven te versterken in de concurrentie met China. Vorig jaar stemde de Amerikaanse Senaat in met een wet die 250 miljard dollar vrijmaakt voor de techsector. 50 miljard daarvan is bestemd voor de chipindustrie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here