Home Suriname Tweede fase baggerproject Surinamerivier nog deze maand

Tweede fase baggerproject Surinamerivier nog deze maand

39
0
tweede-fase-baggerproject-surinamerivier-nog-deze-maand

foto

Een baggerschip op de Surinamerivier. (Foto: OW)


De tweede fase van het baggerproject Surinamerivier gaat deze maand van start. De rivier zal in deze fase tot een diepte van 5.5 meter uitgebaggerd worden. De joint-venture De Boer B.V en Boskalis zal de werkzaamheden uitvoeren voor USD 40.682.190,-. Het baggeren van de Surinamerivier tot de gewenste diepte bereikt is, zal maximaal 11 maanden duren, tot eind september 2023.

De financiering van dit project vindt plaats door een af te sluiten lening tussen de Maritieme Autoriteit Suriname (MAS) en de Hakrinkbank tot een maximaal bedrag van USD 30 miljoen voor de Capital Dredging. De Maintenance Dredging (onderhoud van de vaargeul) zal ten laste van de vergoeding voor het gebruik van de vaargeul komen.

Het baggeren van de Surinamerivier startte in 2021 en in maart 2022 is de diepte van 4.5 meter bereikt. Fase 1 van het baggeren is ook door De Boer B.V. en Boskalis uitgevoerd. Het uitgraven tot 5.5 meter diepte is nodig met het oog op een intensievere vaart en ter verhoging van de doorvaart mogelijkheden op de Surinamerivier tegen de achtergrond van de olie- en gasindustrie, schrijft de voorlichting van Openbare Werken (OW).

Het gebaggerd materiaal zal gedumpt worden in de door de MAS aangewezen dumplocaties in de monding van de Surinamerivier. Er zullen ook voorbereidingen worden getroffen om het baggeren van de vaargeul tot een grotere diepte voor te bereiden middels het uitvoeren van Technische-, Economische-, Sociale- en Milieustudies. Deze studies zullen een jaar in beslag nemen en in het openbaar geschieden onder leiding van de MAS.

Openbare Werken stelt dat dit project beschouwd kan worden als één van de meest succesvolle PPP-projecten op dit moment die het ministerie uitvoert in samenwerking met particuliere investeerders.