Home Suriname Delegatie Gemeenschappelijk Hof van Justitie op werkbezoek

Delegatie Gemeenschappelijk Hof van Justitie op werkbezoek

31
0
delegatie-gemeenschappelijk-hof-van-justitie-op-werkbezoek

foto

De delegatie van het Gemeenschappelijk Hof van Justitie op bezoek bij president Chan Santokhi (m). Rechts, president van het Hof van Justitie, Iwan Rasoelbaks.


Een afvaardiging van het Gemeenschappelijk Hof van Justitie voor de ABC en SSS-eilanden, is in Suriname voor een officieel werkbezoek, gericht op het vernieuwen en versterken van de samenwerking met de rechterlijke macht. Er zal onder meer samengewerkt worden op het gebied van opleidingen en trainingen. Het Surinaamse Hof van Justitie is versterkt met een nieuw, digitaal registratiesysteem.

Surinaamse rechters kunnen kennis opdoen op de eilanden. Rechters en secretarissen van het Gemeenschappelijke Hof kunnen ook in Suriname een opleiding volgen. Daarnaast zullen deze rechters ook lesgeven in Suriname. Beide rechtsspraakinstituten hebben vooruitlopend op een samenwerkingsovereenkomst, twee dagen gedelibereerd over diverse aspecten van samenwerking.

De Hoge Raad der Nederlanden is de hoogste rechtsprekende instantie voor de overzeese gebieden van het Koninkrijk der Nederlanden, te weten: Aruba, Bonaire, Curaçao, Sint-Maarten, Sint-Eustatius en Saba. Er is op de eilanden maar één rechterlijk college – het Gemeenschappelijk Hof van Justitie – voor deze overzeese gebieden. De rechters van het Gemeenschappelijk Hof spreken zowel recht in eerste aanleg als in hoger beroep.

De delegatie heeft dinsdag een bezoek gebracht aan president Chan Santokhi. De bezoekers werden vergezeld door Iwan Rasoelbaks, president van het Surinaamse Hof van Justitie, meldt de Communicatie Dienst Suriname.