Home Suriname Levens bij nieuw schooljaar: Gratis overgaan, bestaat niet

Levens bij nieuw schooljaar: Gratis overgaan, bestaat niet

34
0
levens-bij-nieuw-schooljaar:-gratis-overgaan,-bestaat-niet

“Laat niemand tegen je zeggen dat je gratis over kan gaan. Dat bestaat gewoon niet. Want alles telt! Huiswerk maken telt, meedoen in de klas telt, altijd op school zijn telt mee, je project af hebben telt mee en alle repetities tellen mee…grap dus niet. En ten slotte het examen in leerjaar 10 bepaalt in welke richting je verder gaat. Dus luister alsjeblieft niet naar mensen die zeggen dat je niets hoeft te doen, omdat je gratis overgaat. Dat is niet waar”. Woorden van minister Marie Levens van Onderwijs, Wetenschap & Cultuur tijdens haar toespraak bij de opening van het schooljaar 2022-2023. 

Levens deelt mee dat er veel is gedaan de afgelopen periode. Het ministerie heeft scholen en toiletten laten repareren, scholen laten bouwen, lokalen bijgebouwd, machines voor jullie praktijklokalen gekocht, durotanks voor schoon drinkwater gekocht, generatoren voor elektriciteit in het binnenland gekocht en nog veel meer. “En toch is het echt niet genoeg. Als jullie op school komen, dan zal je zien dat er op sommige scholen nog gewerkt wordt, omdat er noodlokalen worden bijgebouwd en huizen van leerkrachten worden gerepareerd. En dat is ook nog niet voldoende.”

Dit komt volgens de minister omdat achterstanden worden ingehaald. Jarenlang is alles verwaarloosd en zijn er geen scholen bijgebouwd. “En nu het zesdeklas examen niet meer hoeft en kinderen niet meer blijven zitten, zijn er geen drop-outs meer, kinderen vallen niet meer uit het systeem, dus iedereen is nog steeds op school. Er worden duizenden kinderen geboren, wel 10.000 per jaar. En er zijn veel kinderen naar de stad gekomen. Iedereen is van harte welkom, maar we moeten nu nog sneller lokalen en scholen bijbouwen.”

De bewindsvrouw roept de scholieren op om niet thuis te blijven. De school ziet er tegenwoordig een beetje anders uit. De lagere school loopt gemakkelijk over in het voortgezet onderwijs, namelijk van de kleuterklas, dat is leerjaar 1 tot aan leerjaar 10 en dat is de vroegere 2e mulo of 2e lbo. Niemand blijft meer zitten tot leerjaar 10, want iedereen moet minstens 10 jaar lang naar school zijn geweest en iets goeds hebben geleerd. Maar als je steeds met slechte rapporten overgaat naar de volgende klas zal je echt wel problemen krijgen. In leerjaar 10 komt het examen. En daar gaat het examen bepalen welke richting een kind verder opgaat. De minister wenst eenieder succes toe met het nieuwe schooljaar.