Home Suriname Zoektocht overlevenden orkaan Ian gaat door

Zoektocht overlevenden orkaan Ian gaat door

33
0
zoektocht-overlevenden-orkaan-ian-gaat-door

foto

De krachtige storm, een van de sterkste en duurste orkanen die ooit de VS heeft getroffen, terroriseerde het grootste deel van de week miljoenen mensen. (Foto: Anadolu)


Reddingswerkers zochten naar overlevenden tussen de ruïnes van de overstroomde huizen van Florida door orkaan Ian, terwijl autoriteiten in South Carolina begonnen met het beoordelen van de schade door de aanval van de orkaan. Nu hij verzwakt was tot een post-tropische cycloon, werd verwacht dat Ian zaterdag door het centrum van Noord-Carolina zou trekken en vervolgens Virginia en New York zou binnentrekken.

Ten minste 31 mensen werden dood bevestigd, waaronder 27 mensen in Florida, voornamelijk door verdrinking, maar anderen door de tragische gevolgen van de storm. Een ouder echtpaar stierf nadat hun zuurstofmachines waren uitgeschakeld toen de stroom uitviel, zeiden de autoriteiten.

Ondertussen waadden radeloze bewoners door kniehoog water, terwijl ze zoveel mogelijk bezittingen uit hun overstroomde huizen haalden en ze op vlotten en kano’s laadden. “Ik wil in de hoek zitten en huilen. Ik weet niet wat ik anders moet doen,” zei Stevie Scuderi nadat ze door haar grotendeels verwoeste appartement in Fort Myers had geschuifeld, terwijl de modder in haar keuken zich aan haar paarse sandalen vastklampte.

De krachtige storm, een van de sterkste en duurste orkanen die ooit de VS heeft getroffen, terroriseerde het grootste deel van de week miljoenen mensen, teisterde West-Cuba voordat hij door Florida trok van de warme wateren van de Golf van Mexico naar de Atlantische Oceaan, waar het verzamelde genoeg kracht voor een laatste aanval op South Carolina.

In South Carolina kwam het centrum van Ian aan land in de buurt van Georgetown, een kleine gemeenschap langs de Winyah Bay 95 km ten noorden van het historische Charleston. De storm spoelde delen van vier pieren langs de kust weg, waaronder twee die verbonden waren met het populaire toeristenstadje Myrtle Beach.

De wind van de storm was veel zwakker dan tijdens de aanlanding van Ian aan de Golfkust van Florida eerder deze week. Autoriteiten en vrijwilligers waren de schade nog aan het beoordelen terwijl geschokte bewoners probeerden te begrijpen wat ze net hadden meegemaakt.

Anthony Rivera (25) zei dat hij tijdens de storm door het raam van zijn appartement op de eerste verdieping moest klimmen om zijn grootmoeder en vriendin naar de tweede verdieping te dragen. Terwijl ze zich haastten om aan het stijgende water te ontsnappen, spoelde de stormvloed een boot vlak naast zijn appartement aan. “Dat is het engste ter wereld, want ik kan geen boot stoppen”, zei hij. “Ik ben geen Superman.”

Pawleys Island, een strandgemeenschap op ongeveer 117 km van de kust van South Carolina vanaf Charleston, was een van de plaatsen die het zwaarst werden getroffen door Ian.

North Carolina, South Carolina en Florida zijn begonnen het puin dat orkaan Ian heeft veroorzaakt op te ruimen. (Beeld: Reuters)

Eddie Wilder, die al meer dan zes decennia naar Pawleys Island komt, zei dat de storm “krankzinnig was om te zien”. Hij zei dat golven tot 7,6 meter hoog de pier wegspoelden, slechts twee deuren verder van zijn huis. “We zagen het de pier raken en zagen de pier verdwijnen”, zei Wilder. “Ik heb nogal wat stormen gezien en deze was wild … We zaten op de eerste rij.”

Hoewel Ian Florida al lang gepasseerd is, bleven er nieuwe problemen opduiken. Een 22 km lang stuk van de Interstate 75 werd in beide richtingen afgesloten in het Port Charlotte-gebied vanwege de enorme hoeveelheid water die de Myakka-rivier deed opzwellen.

Verder naar het zuidoosten bevond de Peace River zich begin zaterdag ook in een grote overstromingsfase in de provincies Polk, Hardee en DeSoto.

Het officiële dodental steeg en de autoriteiten waarschuwden dat het waarschijnlijk nog veel hoger zou stijgen zodra de bemanning de schade uitgebreider zou hebben onderzocht.

Orkaan Ian heeft volgens het rampenmodelleringsbureau Karen Clark & ​​Co waarschijnlijk “ruim US$ 100 miljard” aan schade veroorzaakt, waaronder US$ 63 miljard aan particulier verzekerde verliezen. Als die cijfers worden bevestigd, zou dat Ian op zijn minst de vierde duurste orkaan maken in de geschiedenis van de VS.