Home Suriname Brazilië: Koploper Lula dicht bij regelrechte overwinning

Brazilië: Koploper Lula dicht bij regelrechte overwinning

44
0
brazilie:-koploper-lula-dicht-bij-regelrechte-overwinning

foto

De voormalige president en presidentskandidaat van Brazilië Luiz Inacio Lula da Silva leidt een stille mars in Sao Paulo, Brazilië. (Foto: Reuters)


De Braziliaanse leider Luiz Inacio Lula da Silva behoudt een solide voorsprong in de presidentiële race van vandaag, zondag, tegen de zittende president Jair Bolsonaro. Uit nieuwe peilingen bleek dat Lula afstevent op een regelrechte overwinning. Brazilie stemt vandaag voor een nieuwe president.

De meest verdeelde verkiezingen in Brazilië in decennia zullen beslissen of een voormalige president aan de macht komt die een tijd in de gevangenis heeft doorgebracht wegens corruptieveroordelingen, of een rechtse populist die het stemsysteem heeft aangevallen en dreigde de nederlaag te betwisten.

Twee peilingen die zaterdag laat in de middag werden vrijgegeven, toonden aan dat Lula een meerderheid van geldige stemmen heeft en de verkiezingen in de eerste ronde zou kunnen winnen, wat een tweede ronde op 30 oktober zou voorkomen.

Volgens opiniepeiling IPEC won Lula 51% van de geldige stemmen, met uitzondering van blanco en ongeldig gemaakte stembiljetten. Een peiling van Datafolha zei dat de populaire president van twee termijnen 50% van de geldige stemmen zou krijgen, met een foutmarge van 2 procentpunten.

Uit beide peilingen bleek dat Lula een voorsprong van 14 procentpunten heeft op Bolsonaro.

Eerder liet een CNT/MDA-peiling Lula 48,3% van de geldige stemmen winnen en statistisch gezien binnen het bereik van een regelrechte overwinning.

Als niemand van de 11 kandidaten meer dan 50% van de stemmen krijgt, blanco en ongeldig gemaakte stembiljetten niet meegerekend, zouden de twee koplopers – vrijwel zeker Lula en Bolsonaro – op 30 oktober naar de tweede ronde gaan.

Bolsonaro, een 67-jarige voormalige legerkapitein die 28 jaar als congreslid heeft doorgebracht en pro-gun, anti-homo en tegen abortus is, kwam in 2018 aan de macht door een golf van conservatief sentiment en verzet tegen Lula’s Arbeiderspartij. Hij sloot zaterdag zijn herverkiezingscampagne af met twee demonstraties van motorsupporters in Sao Paulo en Joinville, in de deelstaat Santa Catarina.

Lula reed in een open auto en liep toen tussen tienduizenden juichende supporters door die in het centrum van Sao Paulo arriveerden, verlangend om hem te zien ondanks de motregen. Het evenement werd de “Walk of Victory” genoemd.

Lula’s Arbeiderspartij heeft voor zondagavond ruimte gereserveerd op de belangrijkste Paulista Avenue in Sao Paulo om de overwinning van de 77-jarige voormalige vakbondsleider en partijoprichter te vieren.

Het elektronische stemsysteem van Brazilië, dat Bolsonaro herhaaldelijk heeft bekritiseerd als kwetsbaar voor fraude zonder bewijs te leveren, stelt de nationale verkiezingsautoriteit (TSE), in staat om snel de resultaten te tellen binnen enkele uren nadat de stembureaus om 17.00 uur zijn gesloten.

Het hoofd van de TSE, rechter van het Hooggerechtshof Alexandre de Moraes, riep Brazilianen via Twitter op om de democratie van het land te vieren door te gaan stemmen “in vrede, veiligheid en harmonie, respect en vrijheid”.

Vanwege de aanvallen van Bolsonaro op het stemsysteem en het vooruitzicht van een conflict, heeft de TSE een ongekend aantal internationale waarnemers uitgenodigd voor de verkiezingen van dit jaar.

n dit jaar.