Home Nederland Poetin lijft Oekraïense regio’s Loegansk, Donetsk, Cherson en Zaporizja in

Poetin lijft Oekraïense regio’s Loegansk, Donetsk, Cherson en Zaporizja in

42
0
poetin-lijft-oekraiense-regio’s-loegansk,-donetsk,-cherson-en-zaporizja-in

Reuters

NOS NieuwsAangepast

President Poetin heeft in het Kremlin documenten ondertekend waarmee Rusland vier gedeeltelijk bezette Oekraïense regio’s annexeert. Het gaat om Loegansk, Donetsk, Cherson en Zaporizja. Ook de door Rusland geïnstalleerde leiders van die regio’s hebben hun handtekening gezet.

De annexatie volgt op de schijnreferenda die vorige week in de bezette regio’s werden gehouden. De uitslagen ervan, waaruit zou blijken dat vrijwel iedereen voor inlijving bij Rusland had gestemd, worden internationaal amper erkend. Dat geldt ook voor de annexatie van vandaag, die in strijd is met het internationaal recht.

Volgens persbureau Reuters is het de grootste annexatie van land in Europa sinds Hitler aan de macht was in in nazi-Duitsland.

Deze Oekraïense gebieden worden door Rusland geannexeerd:

NOS

Deze gebieden worden door Rusland geannexeerd

Beide huizen van het parlement moeten nog instemmen met bijbehorende wetgeving. Poetin zei in een speech voor de ondertekening dat hij ervan overtuigd is dat de vier nieuwe Russische regio’s er komen. “Want miljoenen mensen willen dit.”

De regio’s worden Russisch grondgebied, waarmee elke aanval wordt gezien als een directe aanval op Russisch territorium. In het uiterste geval kan Moskou volgens de grondwet dan kernwapens inzetten. ‘We zullen ons land met alle mogelijke middelen verdedigen”, zei Poetin.

Hij riep Kiev op om met onmiddellijke ingang de wapens neer te leggen en plaats te nemen aan de onderhandelingstafel. “Wij zijn bereid om te praten, zoals we eerder hebben gezegd. Maar we gaan het niet over Loegansk, Donetsk, Cherson en Zaporizja hebben. De mensen daar hebben gekozen en daar moet Kiev zich bij neerleggen.”

Satanisme en geslachtsverandering

In zijn speech van ruim een half uur haalde Poetin opnieuw uit naar het westerse landen, die hij aan hun koloniale verleden van slavernij en onderdrukking herinnerde. “Het Westen heeft geen enkele moreel recht om over democratie te spreken.” Hij hekelde verder de westerse waarden en normen, waar volgens hem sprake is van satanisme en waar kinderen geslachtsveranderingsoperaties krijgen.

Ook legde hij de schuld voor de explosies van afgelopen week in de Nord Stream-gasleidingen bij de VS, dat de Europese energiemarkt voor zichzelf zou willen hebben.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here