Home Nederland Ook Greenchoice stelt tariefsverhoging uit

Ook Greenchoice stelt tariefsverhoging uit

25
0
ook-greenchoice-stelt-tariefsverhoging-uit

ANP

NOS Nieuws

Nadat gisteren Essent, Eneco en Vattenfall al overstag gingen, volgt vandaag Greenchoice. Ook deze energieleverancier hield zich volgens toezichthouder Autoriteit Consument en Markt (ACM) niet aan de wettelijke regel om klanten minimaal dertig dagen van tevoren te attenderen op een prijsverandering. Greenchoice kondigt nu aan dat de wijziging van de variabele tarieven op 20 oktober in zal gaan in plaats van aan het begin van de maand.

Hiermee houdt het bedrijf zich wel aan de aankondigingstermijn van dertig dagen en doet het “recht aan de wens van klanten om eerder op de hoogte te zijn van veranderingen”, zoals Greenchoice zelf zegt. Greenchoice geeft in de verklaring aan zich wel aan de wet te hebben gehouden. Het uitstellen van de tariefswijziging zou enkel zijn om “de ontstane onduidelijkheid voor onze klanten op te lossen”.

Onderzoek en mogelijk boete

De ACM kondigde gisteren aan dat er in oktober een onderzoek zou volgen naar de bedrijven die zich niet aan deze afspraak houden. Ook zouden er boetes kunnen komen voor bedrijven die de tarieven op 1 oktober zouden verhogen, en hiermee dus de aankondigingstermijn van dertig dagen zouden negeren.

Na de aankondiging van de gestegen prijzen volgden er veel boze en ongeruste reacties van klanten. De drie grootste energiebedrijven Essent, Eneco en Vattenfall gaven gisteren al gehoor aan de dreiging van de ACM en stelden hun tariefswijzigingen uit. Essent tot in november, Eneco en Vattenfall tot dertig dagen nadat klanten het bericht van de verhoging hadden gekregen.

Ook branchevereniging Energie Nederland blijft onderstrepen dat bedrijven wettelijk niets verkeerd deden. De dertig dagen zouden betrekking hebben op de opzegtermijn van klanten. Dat dit nu door de ACM wordt verbreed tot de tariefswijziging is volgens de vereniging niet correct.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here