Home Suriname Colombia en Venezuela openen grens na jaren

Colombia en Venezuela openen grens na jaren

45
0
colombia-en-venezuela-openen-grens-na-jaren

foto

Na jaren steekt een vrachtwagen vanuit de Venezolaanse kant de Simon Bolivar-brug over naar Colombia. (Beeld: AFP)


Venezuela en Colombia hebben hun grens maandag heropend voor voertuigen die goederen vervoeren. De grens was zeven jaar gedeeltelijk gesloten. Drie jaren was de grens echter volledig gesloten vanwege een politieke ruzie.

De Colombiaanse president Gustavo Petro en vertegenwoordigers van de regering van de Venezolaanse leider Nicolas Maduro woonden de ceremonie bij. De eerste vrachtwagen verliet San Antonio del Tachira aan de Venezolaanse kant van de grens net na de middag en stak de Simon Bolivar-brug over naar Cucuta in Colombia.

“We hervatten de betrekkingen en nemen stevige stappen om vooruitgang te boeken in de totale en absolute opening van de grens tussen broedervolkeren”, zei Maduro op Twitter. “Het is een historische en transcendentale dag!”

De Zuid-Amerikaanse buren verbraken in 2019 de diplomatieke betrekkingen onder de conservatieve president van Colombia, Ivan Duque. Maar sinds Petro hem in augustus opvolgde, is de eerste linkse president van Colombia begonnen de betrekkingen met de linkse regering van Venezuela te herstellen.

“Het is heel, heel belangrijk voor ons om vooruitgang te boeken op het gebied van de fundamentele rechten van de mensen. Families zijn gescheiden, er was een breuk in onze relaties van respect en vertrouwen”, zei de Colombiaanse wetgever Jairo Cristo tijdens de ceremonie.

Deze heropening is de eerste stap in de richting van het volledig herstel van de handelsbetrekkingen tussen de twee landen, die in 2008 ongeveer US$ 7,2 miljard waard waren.

De buren delen een grens van 2.200 kilometer die geteisterd wordt door gewapende groepen die onveiligheid hebben gecreëerd door te vechten om lucratieve illegale handel zoals drugshandel en smokkel. De twee landen zouden maandag de vluchten tussen hun hoofdsteden hervatten.

Caracas en Bogota herstelden officieel de diplomatieke betrekkingen op 29 augustus door ambassadeurs naar elkaars hoofdsteden te sturen.

Venezuela had de diplomatieke betrekkingen in 2019 verbroken nadat Duque zijn steun had uitgesproken voor de pogingen van oppositieleider Juan Guaido om Maduro te verdrijven.

De grensovergang voor voertuigen met goederen was sinds 2015 beperkt, maar werd in 2019 volledig geblokkeerd toen Guaido tevergeefs probeerde vrachtwagens met voedsel en medicijnen uit de Verenigde Staten te forceren.

Venezuela heeft jaren van economische crisis doorgemaakt, waardoor de armoede is toegenomen en miljoenen mensen het land hebben verlaten, van wie velen zich in Colombia hebben gevestigd.