Home Suriname Column: Borrelpraat no. 733

Column: Borrelpraat no. 733

43
0
column:-borrelpraat-no.-733

foto


“Beste broeders, ik zie het niet meer zitten.”

“Maar je zit toch te zitten, j’e zitte, yu seti, yu’re set’en?”

“Ach, gezeur met je woordspelingen. Kijk om je heen: die hele wereld lijkt wel gek geworden. In zovele landen is er sprake van ruzie en opstand en onderdrukking.”

“Klopt, maar je vergeet te zeggen dat er in nog meer landen sprake is van samen werken, samen bouwen en samen uit de modder proberen te komen.”

“Ben ik eens met Ron. Waarom kijk je alleen naar waar het fout gaat?”

“Omdat dat juist zo de aandacht trekt, omdat dat ons zo treft, zo raakt, zo, zo,,,,”

“Ik begrijp u, meester. U bent wat ouder en ziet de wereld met u vergaan. Ik ben wat jonger en zie de wereld opklimmen, bewuster worden, naar elkaar toegroeien.”

“Maar hoe vind je het als die ‘Poet-erin’ vooral West-Europa doet sidderen van angst met z’n gedeeltelijke mobilisatie en dreiging met kernwapens.”

“Dan zeg ik: de man is een rasechte terrorist; als hij z’n zin niet krijgt, maakt hij de mensen bang.”

“Oud schaakgrootmeester Garry Kasparov, zei dat het oorlog zal blijven zolang Putin aan de macht is. Je gaat hem niet stoppen met praten; hij gaat gewoon verder en verder en verder, tot je hem met heel veel moeite, enorm veel offers en schade klein gaat krijgen. Dat zei Kasparov maanden geleden, en zie: de schaakgrootmeester krijgt gelijk.”

“Maar zelfs Russische mannen slaan nu massaal op de vlucht, ze willen niet doodgaan in de Oekraïne.”

“Dat heb je altijd in dit soort situaties. Tijdens de oorlog in Vietnam dokten toch ook duizenden jonge dienstplichtige Amerikaanse mannen? Velen wiens ouders wat geld hadden, doken onder in Canada, zoals de latere president Bill Clinton.”

“Maar nu gaan de Russen weer de straat op, dit pikken ze niet.”

“Waren dit ook niet de mensen die de propaganda van Poetin geloofden, dat Oekraïne bevrijd moest worden van nazi’s? Terwijl hun eigen president zich steeds duidelijker gedraagt als een levensgrote nazi, waar zelfs Hitler jaloers op zou worden.”

“Overal problemen, zelfs in het gezapige Rutteland aan de Noordzee, waarmee we alleen om weer eens hulp en steun te bedelen, toch zulke goede en dankbare vrienden moeten zijn en blijven.”

“Tja, als weer eens een regeerteam die kar hier niet zelf kan lostrekken en juist dieper doet wegzakken in een poel van arrogantie, corruptie en regelarij, dan moet je wel anderen met veeeeeel eten en drinken slijmen om die kar voor je uit de blubber te trekken.”

“Maar velen vinden dat er met twee maten wordt gemeten bij de opvang van asielzoeken in Rutteland: als je Oekraïner, blank en christelijk bent, heb je zo een opvang, school voor je kinderen en een werk. Als je uit een tulbandland komt, niet blank en geen christen bent, moet je buiten slapen in Ter Apel en weigeren gemeenten je op te vangen.”

“Da wat! Het is toch hún land? Het is toch hún belastinggeld? Zij betalen, dus zij bepalen wie ze snel en niet snel binnenlaten!”

“Ik vind dat je je medemens in nood zoveel als mogelijk moet helpen. Die mensen ontvluchten de onvrijheid en onderdrukking.”

“Willen wij dan zo graag die Afghanen binnenhalen die in Kosovo vastzitten omdat ze niet voldoen aan de eisen om de USA binnengelaten te worden?”

“We moeten mensen in nood helpen, zeker, maar geen dump nemen die elders niet binnen mag komen.”

“Maar waarom wordt dat dan niet eerst met ons hier besproken en wordt die deal daar in Washington bekokstoofd? Net als die belofte van die visserijvergunningen. Men probeert over onze hoofden heen een mooie sier in het buitenland te maken.”

“Ik zeg: betaal me US$ honderdduizend per kop per maand, laat 200 jonge mannen hier komen, we zetten ze in Wageningen om aan de landbouw te doen en na vier maanden is het merendeel via onze open grenzen via Guyana weggesmokkeld naar de VS of via Cayenne naar Europa.”

“Net zoals dat waarschijnlijk gebeurt met die Haïtianen die hier met charters binnenkomen, allemaal gaan werken in landbouwbedrijven, alle papieren zijn in orde. Ga ze over drie tot zes maanden zoeken. Spoorloos.”

“Hopelijk doet een van die laplapu-motoren van die Kannievaribo-veerboot op de Corantijn het, anders moeten de Afghanen naar Guyana zwemmen om van daaruit verder naar het Beloofde Amerika te trekken.”

“Die vorige politieke boevenbende heeft toch één punt zoveel miljoen euro achterover gedrukt die was vrijgemaakt voor de aanschaf van twee nieuwe motoren voor die veerboot?”

“Jawel, p’a moni go?”

“Daar wordt nu onderzoek naar gedaan; dat onderzoek duurt voort, dat zal blijven voortduren met kuren, luren en blinde muren.”

“Dan beschuldigt de sterke tweede man in Guyana, de VeePee Jagdeo, ons dat wij corrupt zijn en zijn 150 vissers geen vergunning willen geven ondanks ‘schriftelijke afspraken’ enzo.”

“Je moet die commentaren lezen van Guyanese lezers op die site van die Guyanese krant waar dit nieuws verscheen, schitterend.”

“Zoals deze: ‘Guyanese Political comedy at its best. Look who is talking about corruption.”

“Maar een ander comment was: ‘Watch Narco-Saints on Netflix and you will understand what is going on there’, dus hier.”

“Ooow, wat zijn we toch diep beledigd door die tv-serie op Netflix. We gaan die Net-flikse orga netjes fliksen door ze met sancties enzo te bedreigen. Wat een leugens suggereert die film toch over ons land!”

“Oké, we zijn al sinds jaren een cokka-doorvoerland met banden met de Colombiaanse drugsmaffia, zoals die onlangs overleden Nederlandse journalist al in 1983 in een geruchtmakend artikel schreef. Was dat natuurlijk ook niet waar?”  

“Goed, oké, broeder, maar zeg me nou eens eerlijk: waar gaat al die cokka die hier langsgaat naar toe? Waar wordt er grif, grof, gruf en graf voor betaald?”

“P’a cokka e go?”

“Stapelt al dat euro cash geld als betaling voor de cokka-doorvoer zich daarom hier op en kunnen wij er geen kant mee uit, omdat wij de herkomst ervan niet kunnen aantonen?”

“Mi no sabi, ik zou zeggen: proost op de eenheid die we zaterdag jongstleden tijdens de gebedsdienst in de tent achter het presidentieel paleis tentoon stelden. Dat was tenminste iets goeds.”

“Ja, proost daarop.”

Rappa