Home Suriname President wil nauwere samenwerking met ACS-landen

President wil nauwere samenwerking met ACS-landen

42
0
president-wil-nauwere-samenwerking-met-acs-landen

foto

Secretaris-generaal Georges Chikoti van de OACPS en president Chan Santokhi in een bilateraal overleg. (Foto: CDS)


Suriname wil een meer dynamische samenwerking met Afrikaanse, Caribische en Pacifische Staten. Dit zei president Chan Santokhi donderdag een breedvoerig overleg gehad met secretaris-generaal Georges Chikoti in New York. Volgens de secretaris-generaal moet dit forum dienen als verbindende schakel tussen de verschillende natiën.

Santokhi heeft aangegeven dat deze samenwerking van belang is om concurrentievermogen te vergroten en de uitdagingen van globalisering aan te gaan. “Dit gaat verder dan samenwerking tussen overheden. Het accent moet gelegd worden op meer business to business relaties en investeringen”, zei de president. Hij heeft ook de ondersteuning gevraagd aan de multilaterale organisatie om de situatie in Haïti te stabiliseren.

“Ik ben er nog steeds van overtuigd dat een detachering van jonge Surinaamse diplomaten en ambtenaren naar het secretariaat van de OACPS (Organisatie van Afrikaanse, Caribische en Pacifische Staten), om de nodige kennis en ervaring op te doen, enorm zou bijdragen aan de ontwikkelingsagenda van Suriname”, heeft Santokhi de secretaris-generaal medegedeeld.

De president heeft de secretaris-generaal gevraagd naar de status van de uitvoering van het voorstel gedaan door de Europese Commissie om 600 miljoen euro uit de reserves van het Europees Ontwikkelingsfonds te mobiliseren. Dit om de huidige voedselzekerheidscrisis, die verergerd is door de Russische invasie in Oekraïne aan te pakken.