Home Suriname Orkaan Fiona trekt naar Canada, Hermine dient zich aan

Orkaan Fiona trekt naar Canada, Hermine dient zich aan

72
0
orkaan-fiona-trekt-naar-canada,-hermine-dient-zich-aan

foto

Orkaan Fiona zal de Atlantische kust van Canada raken. (Beeld NOAA)


Orkaan Fiona heeft vrijdagochtend vroeg zware regenval en harde wind gebracht naar Bermuda, op zijn pad naar de Atlantische kust van Canada. Ambtenaren in Canada hebben de inwoners van de oostelijke provincies van het land opgeroepen zich voor te bereiden op overstromingen langs de kust en stroomuitval.

Fiona zal naar verwachting zaterdagochtend de kust van Canada bereiken.

Florida wordt ook geconfronteerd met een orkaandreiging, nadat een afzonderlijke tropische cycloon zich in de Caribische Zee heeft gevormd. Tropische depressie Negen bevindt zich in de beginfase en beweegt zich op een pad dat het volgende week als orkaan Hermine naar Florida zou kunnen brengen, zegt het National Hurricane Center.

Orkaan Fiona, nu een storm van categorie 3, had eerder deze week al grote schade aangericht in Puerto Rico en de Dominicaanse Republiek, en velen zitten nog steeds zonder stroom of stromend water.

Bij de doortocht van Fiona zijn vijf mensen omgekomen in het Caribisch gebied: één in Guadeloupe, twee in Puerto Rico en twee in de Dominicaanse Republiek. In Bermuda dwong orkaan Fiona scholen en kantoren te sluiten.

Het National Hurricane Centre heeft gezegd dat Fiona’s maximale aanhoudende winden 215 km per uur kunnen bereiken.

Canadese functionarissen en meteorologen dringen er bij de inwoners op aan zich schrap te zetten voor de impact van de storm die de Atlantische provincies Nova Scotia, Prince Edward Island en Newfoundland bereikt. De regio kan zes tot tien centimeter regen krijgen, waardoor het risico op plotselinge overstromingen groter wordt.

In Halifax en Cape Breton in Nova Scotia zijn schuilplaatsen voorbereid voor mensen om dekking te zoeken voor de storm. “Eenieder in Nova Scotia zou zich moeten voorbereiden”, zei John Lohr, de minister die verantwoordelijk is voor de voorbereiding op noodsituaties in de provincie, tijdens een persconferentie op donderdag. Hij voegde eraan toe dat de storm “zeer gevaarlijk” kan zijn.

“De storm zal naar verwachting ernstige en schadelijke windstoten, zeer hoge golven en stormvloeden langs de kust, intense en gevaarlijke regenval en langdurige stroomuitval met zich meebrengen”, zei Lohr.

Ernstige orkanen in Canada zijn zeldzaam, omdat stormen hun energie verliezen zodra ze koudere wateren in het noorden raken en in plaats daarvan post-tropisch worden. Maar de druk in de regio zal naar verwachting historisch laag zijn als orkaan Fiona toeslaat, wat de kans op een zwaardere storm vergroot.

Nova Scotia werd voor het laatst getroffen door een tropische cycloon in 2003 met orkaan Juan, een storm van categorie 2 waarbij twee mensen om het leven kwamen en gebouwen en vegetatie zwaar beschadigd raakten.