Home Suriname Nog niet alle VOS-scholieren hebben plek; aanpak uitdagingen

Nog niet alle VOS-scholieren hebben plek; aanpak uitdagingen

28
0
nog-niet-alle-vos-scholieren-hebben-plek;-aanpak-uitdagingen

foto


Tussen 70 tot 100 scholieren hebben nog geen plaats op een school voor Voortgezet Onderwijs op Seniorenniveau (VOS). Een deel van deze groep is niet tevreden met de toewijzing van de school. Er zijn twee inschrijvingsronden geweest, maar er zijn nog uitdagingen. Er zijn ook meer leerlingen dit jaar geslaagd voor VOS dan vorig jaar, zegt Dionne Sumter, voorzitter VOS Inschrijvingen Commissie, in gesprek met Starnieuws. Zij verzekert dat elke leerling een plek zal krijgen. De commissie is bezig alle e-mails te behandelen, waardoor de VOS-scholen voor maandag de aanvullingen hebben. 

De uitdagingen zijn:

1. een gebrek aan plaatsingsmogelijkheden in bepaalde delen van het land bijvoorbeeld Lelydorp/Para en Wanica/Kwatta.

2. Personen die zich niet willen richten naar het beleid van een school zo dicht mogelijk bij het woonadres.

3. Onbegrip wanneer er in sommige gevallen moet worden gekozen voor een school verder van het woonadres vanwege een gebrek aan opvangcapaciteit.

4. Onvolledige of foutieve informatie bij registratie.

5. Leerlingen die na plaatsing van gedachte veranderen en naar een ander schooltype willen.

Leerlingen in hun omgeving plaatsen heeft verschillende voordelen, merkt Sumter op. De reistijd is korter, het is financieel voordeliger en minder personenverkeer wat hopelijk zal bijdragen bij het verminderen van files. Het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur heeft op andere scholen in de buurt (Scholengemeenschap Kwatta en VWO 4) lokalen ter beschikking gesteld, omdat het tekort aan plaatsen voornamelijk op het VWO is.

De commissie bekijkt alle gevallen en zorgt voor oplossingen. Daar waar bezwaren worden aangetekend, worden deze bekeken. Indien het om valide bezwaren gaat en als er ruimte is bij de school van voorkeur, worden deze ingewilligd. “Is dat niet het geval dan moeten de leerlingen zich inschrijven op de oorspronkelijk toegewezen school”, zegt Sumter. Hoe dan ook zullen alle leerlingen worden geplaatst.