Home Nederland Wekdienst 22/9: Gökmen T. staat terecht voor mishandeling • Dag twee Algemene...

Wekdienst 22/9: Gökmen T. staat terecht voor mishandeling • Dag twee Algemene Politieke Beschouwingen

14
0
wekdienst-22/9:-gokmen-t.-staat-terecht-voor-mishandeling-•-dag-twee-algemene-politieke-beschouwingen

NOS / ANP

NOS Nieuws

Goedemorgen! De man die is veroordeeld voor de tramaanslag in Utrecht, Gökmen T., staat terecht voor de mishandeling van een gevangenisbewaarder. En het is de tweede en laatste dag van de Algemene Politieke Beschouwingen in de Tweede Kamer.

We beginnen met het weer: het is vandaag vrij zonnig en droog. Vanmiddag wordt het 18 of 19 graden bij een zwakke tot matige zuidelijke wind. Morgen eerst geregeld zon, later meer bewolking met in het westen kans op regen. In het weekend is het wisselvalliger met vooral op zaterdag buien, bij ongeveer 17 graden.

Weerplaza

Weer 22/09

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. En bekijk hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Gökmen T., die is veroordeeld voor de tramaanslag in Utrecht in 2019 staat opnieuw voor de rechter. Hij wordt beschuldigd van het mishandelen van een gevangenisbewaarder. Ook zou hij hete olie naar een andere cipier hebben gegooid.
  • Premier Rutte reageert bij de Algemene Politieke Beschouwingen op vragen van de partijen in de Kamer over de begroting van volgend jaar. Dat is live te volgen via de website van de NOS en op televisie via NPO 1 en NPO Politiek.
  • Het Nederlands elftal speelt in Warschau tegen Polen in de Nations League. Het is een van de laatste wedstrijden van Oranje voordat het WK in Qatar begint. Het duel is om 20.45 uur live te volgen via de website en app van de NOS en op televisie via NPO 3.

Wat heb je gemist?

Minister Kaag van Financiën noemt insinuaties van Thierry Baudet van Forum voor Democratie beschadigend voor de rechtsstaat en de democratie. Dat zei ze in een interview nadat het hele kabinet was weggelopen na opmerkingen van de FvD-leider.

Baudet suggereerde dat een geheime dienst Kaag tijdens haar studietijd in Oxford kan hebben gerekruteerd. Kaag reageerde verontwaardigd en liep daarna weg, samen met alle andere bewindslieden. Omdat Baudet zijn betoog bleef herhalen, mocht hij dat van Kamervoorzitter Bergkamp niet meer afmaken. Volgens Kaag vertelt Baudet halve waarheden en doet hij aan ‘framing’. “Dit ging echt alle grenzen over”, reageerde ook premier Rutte achteraf.

Zie hier hoe het kabinet reageerde op Baudet:

Kabinet verlaat zaal na aantijgingen Baudet tegen Kaag

Ander nieuws uit de nacht:

  • Zelensky vraagt om straf voor Rusland bij VN, krijgt staande ovatie: President Zelensky van Oekraïne wil dat er meer strafmaatregelen komen tegen Rusland, vanwege de invasie in zijn land. In de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties vroeg hij verder om meer wapens om Oekraïne te verdedigen en bezet gebied te bevrijden.
  • Landelijk watertekort is voorbij: Nu het door de regen van de afgelopen weken minder droog is, kunnen er meer schepen door veel sluizen. Dat is nog niet mogelijk in de Maas in het zuiden van het land en bij IJmuiden; daar staat het water nog niet hoog genoeg.
  • Miljardenschade door criminaliteit tegen burgers, vooral online veel gedupeerden: Nederlanders hebben vorig jaar 2,5 miljard euro schade geleden door criminaliteit. Uit de Veiligheidsmonitor van het CBS en het ministerie van Justitie en Veiligheid blijkt dat fraude bij online aankopen het vaakst voorkomt. Ook werden veel mensen het slachtoffer van spoofing, waarbij criminelen zich voordoen als iemand anders om slachtoffers geld te laten overmaken.

En dan nog even dit:

Reddingswerkers op het Australische eiland Tasmanië zetten gisteren alles op alles om een grote groep gestrande walvissen te redden. De grienden strandden op een afgelegen plek in een natuurgebied. Vannacht werd duidelijk dat hun inzet tevergeefs was: van de 230 aangespoelde dieren zijn er nog maar 35 in leven.

Honderden grienden gestrand in Tasmanië

Fijne donderdag!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here