Home Nederland Essent verhoogt variabele energietarieven

Essent verhoogt variabele energietarieven

40
0
essent-verhoogt-variabele-energietarieven

NOS

NOS Nieuws

Energiebedrijf Essent verhoogt opnieuw de variabele energietarieven, per 1 oktober, meldt het bedrijf. Meer dan een miljoen klanten met variabele contracten gaan daardoor gemiddeld ruim 50 procent meer betalen voor stroom en ruim 30 procent meer voor gas.

Er zijn verschillende tarieven voor klanten die voor 1 juli een variabel contract hadden en klanten die daarna een variabel contract hebben afgesloten. Voor nieuwe klanten zijn de tarieven veel hoger. Die betalen momenteel 0,84 euro per kilowattuur en voor gas 3,98 per kubieke meter. Om hoeveel klanten het precies gaat per categorie heeft Essent nog niet gemeld.

Het huidige stroomtarief bedraagt bij Essent 0,29 euro per kilowattuur. Vanaf volgende maand wordt dit voor de meeste klanten met een variabel contract 0,44 euro per kilowattuur. Het tarief voor gas gaat van 1,51 euro per kubieke meter naar 1,99 euro. De nieuwe tarieven zijn inclusief energiebelasting, opslag duurzame energie- en klimaattransitie en 9 procent btw.

Het bedrijf noemt opnieuw sterk gestegen energieprijzen op de energiemarkt als oorzaak van de tariefverhogingen. De energieprijzen voor komende winter zijn ook lastig te voorspellen, zegt Essent. Dat komt met name door onzekerheid over het verloop van de oorlog in Oekraïne, doordat nog niet bekend is hoe streng de winter zal zijn en hoe ons energieverbruik zich zal ontwikkelen, stelt het bedrijf.

Vattenfall en Eneco

Energiebedrijven Vattenfall en Eneco hebben eerder ook al tarieven gewijzigd. Zo heeft Vattenfall ook de variabele tarieven verhoogd en heeft Eneco gesnoeid in de vergoeding van zonnestroom.

Het kabinet heeft een prijsplafond aangekondigd voor de energierekening van huishoudens per 1 januari. Vooruitlopend daarop moeten energierekeningen in november al omlaaggaan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here