Home Suriname Krachtige aardbeving treft Mexico

Krachtige aardbeving treft Mexico

12
0
krachtige-aardbeving-treft-mexico

foto

Mensen wachten buiten hun huizen na een aardbeving, in Mexico-Stad. (Foto: Reuters)


Een krachtige aardbeving heeft West-Mexico op maandag opgeschrikt. De beving komt op de verjaardag van twee verwoestende bevingen, waarbij ten minste één persoon omkwam, gebouwen beschadigd raakte, de stroom werd uitgeschakeld en inwoners van Mexico-Stad de straat op moesten voor hun veiligheid.

President Andres Manuel Lopez Obrador zei in een videotoespraak dat een persoon was omgekomen in de nabijgelegen Pacifische haven van Manzanillo nadat een muur in een winkel was ingestort. De autoriteiten meldden ook schade aan twee ziekenhuizen in de westelijke deelstaat Michoacan nabij het epicentrum.

De U.S. Geological Survey (USGS) zei dat de beving met een kracht van 7,6 op de schaal van Richter omstreeks 13.00 uur lokale tijd toesloeg nabij de kust in het grensgebied van Michoacan en de naburige deelstaat Colima. De beving was relatief ondiep, op slechts 15 km diep, wat het schudden zou hebben versterkt.

Het U.S. Pacific Tsunami Warning Center heeft een tsunami-waarschuwing afgegeven voor delen van de kust van Mexico en zegt dat golven van 1 tot 3 meter boven het getijniveau mogelijk zijn.

De burgemeester van Mexico-Stad, Claudia Sheinbaum, zei dat er geen onmiddellijke meldingen waren van grote schade in de hoofdstad na de bevingen, die door Mexico raasden op dezelfde dag als grote aardbevingen die het land in 1985 en 2017 teisterden.

“Het is deze datum, er is iets met de 19e”, zegt Ernesto Lanzetta, een bedrijfseigenaar in het stadsdeel Cuauhtemoc. “De 19e is een dag om bang voor te zijn.”

In een eerder bericht, voordat hij de dood in Manzanillo aankondigde, had Lopez Obrador gezegd dat er geen eerste meldingen van dodelijke slachtoffers waren, maar dat er materiële schade was in gebieden nabij het epicentrum. Op sociale media waren beelden te zien van zwaar beschadigde gebouwen.

De Mexicaanse autoriteiten zeiden dat het seismische alarm bijna twee minuten voordat de aardbeving toesloeg had geklonken, waardoor de bewoners de tijd hadden om hun huizen te evacueren.

Toch hadden sommige mensen in de hoofdstad moeite om te geloven dat het een echte aardbeving was, aangezien de regering eerder op de dag al alarm had geslagen als een oefening ter herdenking van de eerdere aardbevingen die Mexico op diezelfde septemberdag teisterden.

In Coalcoman, Michoacan – nabij het epicentrum van de aardbeving – toonden foto’s die door Reuters werden gezien, dakspanen die van huizen waren geslagen en muren van gebouwen die waren gebarsten door de kracht van de aardbeving. In één winkel lag de koopwaar verspreid over de vloer.

De stroom viel uit in delen van het centrale Roma-gebied van de hoofdstad, zo’n 400 km l) van het epicentrum.

Bewoners die huisdieren wiegen stonden op straat, terwijl toeristen die een lokale markt bezochten met een lokale gids zichtbaar verward en overstuur waren. Verkeerslichten werkten niet meer en mensen grepen hun telefoons vast, stuurden sms-berichten of wachtten op oproepen om door te komen.

Duizenden mensen kwamen om bij de aardbeving van 19 september 1985 en meer dan 350 mensen stierven tijdens de aardbeving van 19 september 2017.