Home Suriname Niet CBvS maar Financiën intervenieert op valutamarkt

Niet CBvS maar Financiën intervenieert op valutamarkt

17
0
niet-cbvs-maar-financien-intervenieert-op-valutamarkt

foto

MInister Armand Achaibersing van Financiën & Planning


Om de wisselkoers die op hol geslagen is te beteugelen, worden interventies gepleegd door het ministerie van Financiën & Planning en niet door de Centrale Bank van Suriname (CBvS). Dit bevestigt minister Armand Achaibersing tegenover Starnieuws.

De US-dollars die gebruikt worden voor de interventie, zijn het maandelijkse bedrag dat Staatsolie aan de Staat betaalt aan dividend. Achaibersing zegt dat het niet gaat om extra middelen die ingezet worden van het staatsbedrijf voor de interventie.

Importeurs van brandstof en basisgoederen krijgen US-dollars toegewezen waarvoor ze de tegenwaarde in SRD op de rekening van Financiën & Planning moeten storten.

De retentieregeling van 35% voor de gehele exportsector om deviezen in te wisselen bij deviezenbanken, gaat vanaf vandaag in. Dit heeft governor Maurice Roemer van de CBvS in een circulaire meegedeeld aan de banken en de Deviezencommissie. Exporteurs van goud en goederen moeten tenminste 35% van al hun opbrengsten binnen vijf dagen na invoer van die opbrengsten, ten verkoop aanbieden aan een deviezenbank in Suriname.

De deviezenbanken zijn gehouden om de wisselkoersnotering van de CBvS op de dag van de repatriatie als transactiekoers te gebruiken ter afwikkeling van de afdracht van de exportopbrengsten. Er mogen geen transacties plaatsvinden tegen een koers die hoger ligt dan de op dat moment genoteerde koers van de CBvS. Verwacht wordt dat door deze maatregelen de koers wordt gestabiliseerd.