Home Suriname HVB: Kiesstelsel moet uiterlijk augustus 2023 in orde zijn

HVB: Kiesstelsel moet uiterlijk augustus 2023 in orde zijn

17
0
hvb:-kiesstelsel-moet-uiterlijk-augustus-2023-in-orde-zijn

foto

De HVB heeft vrijdag een certificaat uitgereikt aan deelnemers van de kadertraining. Het is een tweede groep van 35 cursisten die dit jaar is getraind. (Foto: HVB)


De Hervormings- en Vernieuwingsbeweging (HVB) vindt dat de samenleving en politieke partijen druk moet uitoefenen op de regering om het traject voor de aanpassing van de Kiesregeling snel op te pakken. Partijleider Raymond Sapoen vindt dat er voor de presidentiële commissie die benoemd is, niets te analyseren en te studeren valt over de uitspraak van het Constitutioneel Hof. Er wordt volgens hem geen enkele haast gemaakt aan de uitvoering van het besluit.

Sapoen zei op de certificaatuitreiking vrijdag aan kaderleden, die een training hebben gevolgd, dat de uitspraak van het Constitutioneel Hof glashelder is. “De artikelen 9 en 24 van de Kiesregeling ten aanzien van de zeteltoekenning en de kiesdistricten hebben vanaf 5 augustus 2022  geen enkele rechtskracht meer”. De politicus snapt niet waarom er tijd wordt genomen om te studeren, terwijl er gehandeld moet worden om op tijd een nieuw kiesstelsel in orde te hebben. “Voor een goede voorbereiding en voorlichting van de samenleving voor de verkiezingen van 2025 moet uiterlijk augustus 2023 het nieuwe kiesstelsel een feit zijn”, benadrukte Sapoen. 

Partijvoorzitter Mike Noersalim zei dat scouten, trainen en opleiden van (potentiële) leden vaste onderdelen zijn van de partijactiviteiten. “Het is toch belachelijk dat voor alle beroepen je een opleiding nodig hebt, behalve als politicus?. Daarom investeert de partij continue in de blijvende scholing van haar leden die ambitie hebben voor een openbare functie.” Het is de tweede groep van 35 cursisten voor dit jaar die gedurende twee weken onderricht is in de vakonderdelen Staatsinrichting, Communicatievaardigheden, Leiderschap en Politieke ideologie & oriëntatie.