Home Suriname Rutte zegt steun toe voor mangrove project Naipal

Rutte zegt steun toe voor mangrove project Naipal

15
0
rutte-zegt-steun-toe-voor-mangrove-project-naipal

foto

De Nederlandse premier, Mark Rutte, wordt bijgestaan door professor Sieuwnath Naipal bij het planten van een mangroveboompje. Nederland biedt steun voor het project. (Foto’s: Ranu Abhelakh)


Professor Sieuwnath Naipal die op een natuurlijke manier strijd voert tegen de oprukkende zee die de Surinaamse kust bedreigt, krijgt binnenkort steun van Nederland. Dit heeft premier Mark Rutte aangekondigd na een bezoek aan Weg naar Zee waar hij en zijn gevolg enkele mangroveboompjes hebben geplant. De Atlantische Oceaan heeft door de jaren heen grote stukken land langs de kust kunnen opeisen waardoor het zoute water steeds verder het land ingaat. Het lukt  Naipal en zijn team te Weg naar Zee- land terug te winnen met het planten van mangrove en aanleggen van kwelders.

Ook president Chan Santokhi heeft een mangroveboom geplant. Al na het planten van de bomen was aangegeven dat er gewerkt was aan een “platform voor samenwerking”. Naipal had laten weten dat hij technisch en technologische hulp nodig heeft. De delegatie heeft een rondleiding gehad in het gebied. Hen is uitgelegd over de mangrove, de kwelders en de opgeleverde resultaten. Met de kwelders  worden (nuttige) sedimenten die door de zee worden meegebracht,  vastgehouden. Op den duur heb je land, hoe hoger hoe beter. De mangrove is niet alleen bedoeld om het land bij elkaar te houden. Het zorgt er ook voor dat het leven dat verloren verloren of afgenomen was, zoals krabben, vissen, gevogelte, bijen, weer bloeit.

President Chan Santokhi legt het belang uit van planten van mangrove.

Later op de dag bij de Pier van Hotel Torarica heeft Rutte de komende samenwerking toegelicht. “Het is natuurlijke, een belangrijke omdat Nederland ervaring met water heeft,” merkte hij op. “Er komen twee dingen bij elkaar. Nederland heeft de ervaring  dat mensen niet meer achter dijken willen verdwijnen. Een dijk is lelijk, is van beton, verdwijnt nooit meer en beschadigd het landschap. En we hebben ervaring opgedaan met Bouwen met de Natuur.”

Bouwen met de natuur of het aanleggen van ‘levende waterwerken’ is in Nederland een nieuwe manier om water te beheren of gebieden te beschermen tegen hoog water. Met de ze systemen worden zoveel mogelijk van natuurlijke processen intact gelaten. Er zijn al samenwerkingen met andere landen waar bijvoorbeeld door het wegvallen van mangrove de kustlijn geslonken is.

“Dus het Bouwen met de Natuur en de unieke tropische klimaatomstandigheden hier in Suriname betekent dat weer samen aan kunnen werken,” vervolgde Rutte. “Ik heb met de professor afgesproken dat we gaan bijdragen dat er een nauwe samenwerking komt tussen zijn team en…nou ja, of dat nou Wageningen is of een van de landbouwscholen. Daar moeten we naar kijken. Maar dit is nou typisch een onderwerp waar je op basis van gelijkwaardigheid kunt samenwerken.”

President Santokhi heeft te Weg naar Zee aangehaald dat mangrove ook grote hoeveelheden koolstoffen oftewel carbon kan vasthouden. Suriname is van nature al carbon negatief (de uitstoot van broeikasgassen is nihil). Met de aanleg van mangrove wordt de positie van Suriname om hiermee aan geld te komen, alleen maar verbeterd, stelde Santokhi. Hij merkte tegenover Rutte op:  “Planten betekent onderhouden, verzorgen, voeding geven, terugkomen. We gaan het samen onderhouden.”