Home Suriname Rosebel financiert agrarisch project in Brokopondo

Rosebel financiert agrarisch project in Brokopondo

16
0
rosebel-financiert-agrarisch-project-in-brokopondo

foto

De ondertekening van de financieringsovereenkomst. V.l.n.r. Kapitein Henry Kaffe, Michiel Fleischeuer (Rosebel), Linus Diko (Bonanza Agro Industries). (Foto: Rosebel)


In het district Brokopondo start binnenkort het Brokopondo Outgrowers project, met 10 landbouwers die geassisteerd zullen worden bij het opzetten van een eigen onderneming. Voor dit project hebben Rosebel Gold Mines NV (Rosebel) en het Platform van Traditionele Gezagsdragers Brokopondo, afgelopen week een financieringsovereenkomst getekend. Binnen het concept zal elke landbouwers op zijn beurt 3 tot 5 anderen uit zijn dorp in de gelegenheid stellen om agrarische producten te verbouwen.

“Het is een manier om de omliggende gemeenschappen van Rosebel zelfvoorzienend te maken en een oplossing te bieden voor de gevolgen van de economische situatie in het land,” zegt Jerry Finisie, Community Relations and Development Manager bij Rosebel. Finisie legt uit dat er ook gekeken is naar een manier om risico’s van overstromingen te beperken. “Voor de uitvoering van dit project is er daarom een locatie gekozen die hoger gelegen is en niet langs een rivier. Het gaat voornamelijk om ontwikkeling van de agrarische productie in het district, en wel op de meest duurzame manier.”

Het pilotproject moet de agrarische sector in het district een behoorlijke boost geven, door landbouwers uit de Communities of Interest (COI) van Rosebel, te assisteren bij het opzetten van een agrarische onderneming.

Met de ondertekening is gestart met het creëren van lokale landbouwbedrijven die op lange termijn een duurzaam inkomen voor de gemeenschappen in Brokopondo kunnen bewerkstelligen, zegt Rosebel in een persbericht.

De overeenkomst is getekend door de General Manager van Rosebel, Michiel Fleischeuer, de voorzitter van het Platform van Traditionele Gezagsdragers Brokopondo, Henry Kaffe, en de directeur van Bonanza Agro Industries, Linus Diko. Bonanza Agro Industries is aangesteld als projectcoördinator en levert een eigen bijdrage van US $10.000 aan de totale kosten. Rosebel financiert voor US $100.000 het nodige materiaal dat bestaat uit walking tractors, motorsprayers, dieselwaterpompen, brushcutters, Personal Protective Equipment (PPE) en andere benodigdheden.