Home Nederland Kist Elizabeth komt aan in Londen, Charles terug uit Noord-Ierland

Kist Elizabeth komt aan in Londen, Charles terug uit Noord-Ierland

42
0
kist-elizabeth-komt-aan-in-londen,-charles-terug-uit-noord-ierland

AFP

NOS NieuwsAangepast

De kist met daarin het lichaam van koningin Elizabeth is aangekomen bij Buckingham Palace, het paleis waar ze officieel woonde sinds haar kroning in 1952.

Bij de poorten van het gebouw hadden zich vele duizenden mensen verzameld, om een glimp op te vangen van de zwarte, koninklijke lijkwagen. Ze applaudisseerden toen de colonne arriveerde.

Bij aankomst werd Elizabeth opgewacht door onder anderen koning Charles en haar kleinzonen prins William en prins Harry. Langs de gehele route van zo’n twintig kilometer, die vertrok van het militaire vliegveld in het westen van Londen waar de koningin eerder vanavond landde, stonden mensen opgesteld.

Vanuit het Schotse Edinburgh kwam de kist met de overleden koningin aan in Londen. De rouwauto eindigde bij Buckingham Palace:

Na Schots eerbetoon keert lichaam koningin Elizabeth terug naar Buckingham Palace

Met haar terugkeer in Londen is Elizabeth voor het eerst sinds haar overlijden donderdag op haar Schotse Balmoral-landgoed terug op Engels grondgebied.

Zondag werd de kist van de Queen overgebracht naar Edinburgh, waar 24 uur lang mensen afscheid van haar konden nemen in de kathedraal van St. Giles.

Morgen wordt de kist naar Westminster Hall gebracht, waar hij zal staan tot de ochtend van de staatsbegrafenis van Elizabeth op maandag.

Anderhalf uur voor de terugkeer van Elizabeth in Londen landde Charles met zijn vrouw Camilla op hetzelfde vliegveld in het westen van Londen, nadat het stel eerder vandaag een bezoek had gebracht aan Noord-Ierland als onderdeel van een rondreis door het Verenigd Koninkrijk.

‘Elizabeth belangrijk voor Noord-Ierland’

De Britse royals roepen als symbool van het Verenigd Koninkrijk van oudsher spanningen op in het verdeelde Noord-Ierland, waar de protestanten zichzelf zien als Brits en de katholieken zichzelf als Ieren beschouwen. In 1979 werd de koninklijke familie ook persoonlijk geraakt door het geweld in Noord-Ierland, toen Lord Louis Mountbatten – een neef van koningin Elizabeth – omkwam bij een bomaanslag.

In 2012 werd de band tussen de koninklijke familie en in het bijzonder de pro-Ierse partij Sinn Féin aanzienlijk warmer, nadat Elizabeth in Belfast de hand had geschud van Martin McGuinness, die een prominent lid was van de paramilitaire beweging IRA. Het moment kwam te boek te staan als symbool voor de verzoening tussen de strijdende partijen in het land.

Vandaag verliep het eerste bezoek van Charles als koning aan Noord-Ierland gemoedelijk. Duizenden mensen begroetten hem bij Hillsborough Castle, het kasteel van de Britse koninklijke familie nabij Belfast. Verder waren er vertegenwoordigers van Sinn Féin aanwezig bij het bezoek. De koning schudde de hand van onder anderen Sinn Féin-vicevoorzitter Michelle O’Neill.

Het moment van de handdruk:

AFP

Koning Charles (links) schudt de hand van Sinn Féin-vicevoorzitter Michelle O’Neill

De koning zei in een toespraak dat zijn moeder zich altijd bewust was van de rol die ze speelde “bij het samenbrengen van hen die door de geschiedenis van elkaar gescheiden zijn geraakt”. Hij beloofde het voorbeeld van zijn moeder te volgen.

O’Neill zei op haar beurt uit te kijken naar de samenwerking met Charles en bedankte koningin Elizabeth voor haar “belangrijke bijdrage en vastberaden inspanningen voor vrede en verzoening”. Charles dankte haar voor haar “ontzettend vriendelijke” woorden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here