Home Suriname Spiekbriefje voor president Santokhi bij komst van Rutte

Spiekbriefje voor president Santokhi bij komst van Rutte

16
0
spiekbriefje-voor-president-santokhi-bij-komst-van-rutte

foto


Bij de komst van de Nederlandse premier Mark Rutte is wat politieke ondersteuning aan onze president best op z’n plaats. Als we kijken naar de agenda lijkt het bezoek totaal zinloos voor Suriname. Onze president is gebleken ooit een goede politieman te zijn geweest, maar als politicus die het nationale belang voorop moet stellen lijkt het nog niet zo gladjes te lopen, vandaar deze ondersteuning vanuit de PALU, met een speciaal spiekbriefje voor onze president.

1. Let op president, val niet voor de grijns van Mark, u noemt hem toch Mark? Hij is een echte professional, zo doen ze dat! Maar weet u eigenlijk al wat hij komt doen? Kijk nou hoe nietszeggend dat programma is dat Bibis in mekaar heeft gezet. En toch komt hij?! Dit wordt lastig, want kennelijk weet hij wel wat hij komt doen, alleen wij weten dat nog niet. Dus scherp blijven.

2. Wij begrijpen wel dat u verplicht was om Mark uit te nodigen voor een tegenbezoek, want hij heeft u toch ook ontvangen toen u op goed geluk naar Nederland ging? Maar eigenlijk komt het op dit moment helemaal niet zo goed uit, hè? Waar kan je de delegatie met goed fatsoen nog naartoe brengen? Alles zit tegen, die hele kwestie met de SLM (inclusief Haan), EBS, SWM, Grassalco, IMF, zelfs Staatsolie, etc. Gelukkig staat de mangrove aanplant van de professor er als een teken van daadkracht en progressie. Goed gezien! We weten zeker dat ze zich daar laaiend over zullen uitlaten. Zeiden we al dat het professionals zijn?

3. Ga gerust met Mark een krans leggen in Fort Zeelandia voor de slachtoffers van 8 december. Tenslotte waren het zijn mensen die vanuit Den Haag deze slachtoffers in de steek hebben gelaten. Het zou een goed idee zijn om daarna ook samen een krans te leggen bij het monument ter nagedachtenis aan de staatsgreep van 25 februari 1980. Tenslotte is dat ook uit de koker van Den Haag komen rollen, toen ze Arron niet meer zagen zitten. In al uw pogingen tot “herstel van de oude relatie met Nederland” moet u dit laatste vooral goed in de gaten houden.

4. Die Sharman van u had het er niet zo lang terug al over dat Den Haag een dikke vinger in de pap heeft gehad in de gebeurtenissen rond 8 december. Misschien kunt u hem vragen om vanuit DNA hier iets over te zeggen. Hij had ’t toen ook over die archieven over deze kwestie, die ze voor 60 jaar hebben opgeborgen. Hij denkt ook dat er meer informatie daarin is weggestopt wat ze vanuit Den Haag in die tijd precies hebben gedaan. Legt u ’t voor aan Sharman. Hij is een goede spreker.

5. Misschien kunt u ook nog een trip naar Patamacca in ’t programma inlassen, om te laten zien hoe onze oliepalmplantage en de fabriek daar zijn vernietigd in de Binnenlandse oorlog die zij toen vanuit Den Haag hebben aangewakkerd en gefinancierd. Zij gaan geen schuld bekennen, dus reken niet op geld.

6. Mark zijn mensen hebben de onderwerpen voor de ontmoeting met jongeren afgebakend. Jammer. Maar misschien kunt u alsnog een paar jongeren op de lijst krijgen om lastige vragen te stellen over bijvoorbeeld 8 december 1982. Of waarom hij, Mark Rutte, ook na ruim 400 jaar de tijd nog steeds niet rijp vindt om excuses aan te bieden voor het Nederlandse slavernijverleden. Niet dat we erop zitten te wachten hoor, want na die excuses zou Nederland niet ineens gezuiverd zijn van blaam. Maar tenslotte was hij ’t toch die u zo had aangemoedigd om naar dat tv-optreden te gaan waar toen al die lastige vragen zijn gesteld?

7. Het leger heeft eerder reeds muziekinstrumenten ontvangen toen de Nederlandse militairen in onze jungle kwamen oefenen. Nu is het dan eindelijk de beurt aan de politie. Dat bezoek aan het Makandra Project op het gebied van politiesamenwerking is daarvoor een prima idee. Maar ga daar a.u.b. niet tegen Mark zeggen dat Nederland de beste politieopleiding ter wereld heeft. De criminaliteit groeit ze boven het hoofd in Nederland. Straks denkt hij nog dat u ineens ook professioneel wordt met al die nodeloze complimenten.

8. Mocht u een overeenkomst moeten tekenen met Mark, laat u deze a.u.b. niet opstellen door Bibis. We zien elke dag weer het resultaat van zijn ‘soft diplomacy’ in al die overeenkomsten met Guyana. Als we niet oppassen raken we daar niet alleen onze visgronden, maar ook nog grote delen van ons grondgebied en wie weet wat nog meer aan kwijt.

Succes president. Blijft u bij de les en onthoudt dat Mark wèl weet waarvoor hij komt. U en wij weten nog steeds niet wat Suriname aan dit bezoek heeft. Van de PALU mag u verwachten dat wij u zullen ondersteunen, altijd met het Surinaamse belang voorop.

Lobi,

Jim Hok, voorzitter PALU