Home Nederland Russen trekken zich terug bij Izjoem, verrast door snelle opmars Oekraïne

Russen trekken zich terug bij Izjoem, verrast door snelle opmars Oekraïne

37
0
russen-trekken-zich-terug-bij-izjoem,-verrast-door-snelle-opmars-oekraine

AFP

NOS NieuwsAangepast

Oekraïne heeft bij het offensief in de provincie Charkov opnieuw een groot succes geboekt. Het Russische ministerie van Defensie heeft zijn troepen opdracht gegeven om de stad Izjoem en omgeving te verlaten.

Volgens het ministerie gaat het om een ‘hergroepering’, bedoeld om de posities aan het front in de provincie Donetsk versterken. Maar het lijkt er sterk op dat de Russen op de vlucht zijn geslagen, volgens getuigen met achterlating van veel materieel en munitie.

Het bestuur van de door Rusland bezette gebieden in dit gebied heeft burgers opgedragen naar Rusland uit te wijken. De hoogste Russische bestuurder in het gebied zei tegen het Russische staatspersbureau TASS dat de situatie in Izjoem “zeer ernstig” is.

nos

Situatie Oekraïne zaterdag 10 september

Ook van het front in de zuidelijker gelegen provincie Donetsk worden Oekraïense aanvallen gemeld, onder meer bij het vliegveld ten noorden van Donetsk-stad. Dat was sinds 2014 in handen van pro-Russische separatisten, die er een ‘volksrepubliek’ hebben uitgeroepen. De berichten dat bij vliegveld Oekraïense parachutisten zijn geland zijn van officiële zijde niet bevestigd.

Snelle opmars

De afgelopen dagen hebben de Oekraïners in het noordoosten van het land al grote terreinwinst geboekt, de grootste sinds het leger in maart de Russen rond de hoofdstad Kiev wist te verjagen.

Izjoem werd in het voorjaar na een zware strijd door Rusland ingenomen. Daarna werd het een uitvalsbasis voor de verdere verovering van de provincie Donetsk, een van de belangrijkste doelen van de Russische inval.

Eerder vandaag hebben de Oekraïners al de stad Koepjansk heroverd, ten noorden van Izjoem. Dat is een spoorwegknooppunt dat van groot belang is voor de bevoorrading van de Russen en de pro-Russische separatisten in Oost-Oekraïne.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here