Home Nederland CNN-boegbeeld Bernard Shaw (82) overleden

CNN-boegbeeld Bernard Shaw (82) overleden

23
0
cnn-boegbeeld-bernard-shaw-(82)-overleden

Associated Press

NOS Nieuws

De Amerikaanse journalist Bernard Shaw is op 82-jarige leeftijd overleden. Hij was ruim twintig jaar lang een van de bekendste gezichten van CNN. Shaw kreeg wereldwijde bekendheid tijdens de Eerste Golfoorlog in 1991, toen hij als verslaggever in Bagdad werkte.

Shaw legt uit hoe CNN erin slaagde de eerste uren zo uitgebreid verslag te doen:

Bernie Shaw, de man die de Golfoorlog wereldkundig maakte

“Bernie was een CNN original en onze presentator in Washington toen onze zender in 1980 van start ging”, schrijft een bestuurder van CNN in een verklaring. “Hij bleef het toonaangevende gezicht van de zender in de twintig jaar die daarop volgde, van de presidentsverkiezingen tot zijn iconische verslaggeving van de Golfoorlog.”

Shaw verbleef in het centrum van Bagdad toen de Amerikaans-Britse bombardementen op de Iraakse hoofdstad begonnen. “De lucht boven Bagdad is verlicht. Dit is bliksem, dit is de dood, dit is de hel”, berichtte hij aan de miljoenen tv-kijkers van de internationale nieuwszender. Hij besloot in Irak te blijven, ondanks het oorlogsgevaar.

Shaw was een van de eerste presentatoren van kleur van een nieuwsprogramma in de Verenigde Staten. Voordat hij bij CNN aan de slag ging had hij al gewerkt bij de marine en als verslaggever bij CBS en ABC.

In 2001 ging Shaw met pensioen, maar volgens de CNN bleef hij altijd betrokken bij de nieuwszender. Zo schoof hij regelmatig aan als duider van historische gebeurtenissen. Shaw overleed aan de gevolgen van een longontsteking, meldt CNN op basis van zijn familie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here