Home Suriname Dubbele moraal en hypocrisie bij diaspora Nederland

Dubbele moraal en hypocrisie bij diaspora Nederland

16
0
dubbele-moraal-en-hypocrisie-bij-diaspora-nederland

foto


De diaspora is niet eerlijk met de kondremans. Dubbele moraal en hypocrisie? Al jaren koketteert de diaspora met foto’s, FB-posts en verhalen hoe belangrijk zij is en dat meet ze af aan welke politieke topper ze in Suriname kent, op welke feesten en bijeenkomsten ze aanwezig is en met wie ze op de foto staat. Ze heeft ze zich jaren geafficheerd met bepaalde politici. Ze doet mee met allerlei satellieten van de politieke partijen. Ze heeft vanuit NL steeds campagne gevoerd, geld ingezameld voor zijn partij en sommige is zelfs afgereisd naar Suriname om ter plaatse de partij te ondersteunen met alles en nog wat.

Velen hebben in NL de NL-politiek via hun lobby proberen te beïnvloeden ten gunste van de huidige regering. Daarbij werd steevast de Bouterse kaart getrokken en de verstoorde relatie tussen Suriname en NL sterk benadrukt om daarmee de NL-politiek en media mee te krijgen in de opinievorming en beïnvloeding. Er zijn sprookjes opgetuigd over diaspora kapitaal en investeerders. De diaspora heeft daarmee de Suriname samenleving met een fopspeen omgekocht ten voordele van de huidige regering.

Kortom, de diaspora in NL heeft er alles aan gedaan om NL en de kiezers in Suriname te beïnvloeden. Nu er zoveel misstanden en schandalen opstapelen in Suriname en president Santokhi niet meer de onkreukbare held van de diaspora blijkt te zijn duikt de diaspora in Nederland weg en kijkt stoïcijns de andere kant op. Zij zijn nu ineens niet meer zo betrokken als voorheen, ze hebben ineens geen mening, ze bemoeien ineens niet met Suriname. Zij willen nu geen standpunt innemen. Voor de verkiezingen en nog vorig jaar klommen ze alle podia op met hun held Santokhi voor selfies en tamboereerden zij heel luid hoe Suriname met Santokhi weer in de gouden eeuw zou belanden. Nu ze inzien dat ze meegedaan hebben aan volksverlakkerij weten ze niet waar ze moeten kijken. Hoe moeilijk is het voor ze om zuiver te blijven? Goed is goed, fout is fout zou ik denken.

Zo simpel kan het zijn, noem een koe een koe en ga niet erom heen draaien en de misstanden proberen te verdraaien. De diaspora in NL had voorheen veel moeite met de situatie in Suriname. Velen hebben bij de NL-politiek en media alles aangegrepen om te ‘huilen’ over vertrapping van mensenrechten en beperkingen om vrijuit te kunnen praten onder Bouterse. Maar waar hadden ze moeite mee? Met:

• schending van mensenrechten?

• verdrukking van de rechtsstaat?

• een slecht imago van Suriname?

Of hadden ze moeite met Bouterse? Of waren het persoonlijke motieven, die verpakt in betrokkenheid met Suriname verkocht werd aan NL-politici, media en het Surinaams volk? Waren ze een persoonlijke aversie tegen Bouterse aan het uitleven over de ruggen van Surinamers en Suriname?

De diaspora laat nu dezelfde bezorgdheid niet zien. We zien beknotting en schending van persvrijheid, de diaspora is muisstil. We zien intimidatie van vloggers en sociale media gebruikers, de diaspora zwijgt. We zien onethische handelingen en de diaspora kijkt alsof ze water zien branden. We zien naar fraude riekende handelingen en de diaspora gedraagt verdoofd als een konijn dat in een koplamp kijkt.

Waarom dan nu niet dezelfde verontwaardiging laten zien? Waarom nu geen standpunt tegen alle misstanden willen innemen? Als je van het land en het volk houdt, je begaan bent met hun lot dan spreek je je nu uit ongeacht wie aan de macht is . Goed is goed, fout is fout.

Wat moet er nog meer gebeuren voordat de diaspora haar mond open trekt? Misschien zodra de NDP de straat opgaat? Dan wordt de diaspora ineens actief met hun vastgeroeste riedel om iedereen weer bang te maken voor de ‘boze man’ Bouterse? En nu je ontdekt dat het niet is wat je iedereen had voorgespiegeld dan neem je jouw verantwoordelijkheid toch en dan spreek je je uit?. Niet in stilte, maar in het openbaar. Zet het op jouw FB, LinkedIn en zeg het tegen alle NL-media en politici.

Het wordt tijd dat de diaspora in NL net zoveel verantwoordelijkheid neemt als voorheen. Goed is goed, fout is fout. Tenzij het bij hen toen niet ging om het land en volk maar om hun voorliefde voor Santokhi en of hun afkeer voor Bouterse of een combinatie daarvan. Als het zo is, zeg het dan ook. Speel niet de heilige betrokken landgenoot.

Premier Rutte gaat naar Suriname. De NL-media zal veel aandacht aan Suriname besteden en uit gemakzucht zullen ze uit hun vastgeroeste rolodex de bekende diaspora bobo’s benaderen voor achtergrondinformatie en duiding. En dan zijn wij benieuwd hoe hun geweten hen zal aansturen.

Hikmat Mahawat Khan