Home Suriname Pakistan: Race om te voorkomen dat grootste meer overloopt

Pakistan: Race om te voorkomen dat grootste meer overloopt

19
0
pakistan:-race-om-te-voorkomen-dat-grootste-meer-overloopt

foto

De foto’s tonen de groei van het Manchar meer in anderhalve maand. Het meer dreigt nu buiten haar oevers te treden. (Beeld: BBC)


De Pakistaanse autoriteiten hebben moeite om te voorkomen dat hun grootste meer buiten haar oevers treedt nadat de laatste wanhopige pogingen om het waterpeil te verlagen mislukten. Het Manchar-meer, in de provincie Sindh, is gevaarlijk vol na recordmoessons die een derde van Pakistan hebben overspoeld.

Drie doorbraken van de oevers van het meer tot nu toe – twee om nabijgelegen gebieden te beschermen – hebben meer dan 100.000 mensen ontheemd. Maar het kan nog steeds overstromen en reddingsteams racen om nog veel meer mensen te evacueren die het risico lopen te verdrinken.

Overstromingen in Pakistan hebben zo’n 33 miljoen mensen getroffen en aan minstens 1.314 mensen het leven gekost, onder wie 458 kinderen, aldus het Pakistaanse National Disaster Management Agency. Schattingen suggereren dat de overstromingen voor minstens US$ 10 miljard schade hebben veroorzaakt.

De provincie Sindh produceert de helft van de voedselvoorziening van het land, waardoor de angst voor ernstige voedseltekorten in een land dat al met een economische crisis kampt, nog groter wordt.

Zondag doorbraken ambtenaren het Manchar-meer nadat het twee plattelandssteden had overstroomd. De hoop was dat de stap zou voorkomen dat het verder buiten haar oevers zou treden en meer dichtbevolkte gebieden zou overspoelen.

De verhuizing trof naar schatting 400 dorpen – in totaal 135.000 mensen. De beslissing om sommige dorpen opzettelijk onder water te zetten is controversieel – het meer strekt zich uit over twee districten, Dadu en Jamshoro, beide de thuisbasis van honderdduizenden mensen, en ongeveer 80% van de regio staat onder water.

Nu gebruiken bewoners in de buurt van het meer overheidsmachines om dijken te versterken om te proberen een catastrofale, ongeplande overloop te voorkomen.

“Er zijn drie breuken in het meer, twee volgens plan, één is een ongeplande breuk. Het is ons doel dat we onze grote steden, dorpen, kunnen redden”, vertelde Sindh’s minister van irrigatie, Jam Khan Shoro, aan het BBC Newshour-programma.

Dorpelingen werden gewaarschuwd om te evacueren vóór de geplande breuken. Maar lokale bronnen zeggen dat niet iedereen op tijd in veiligheid is gebracht – sommigen wilden hun huizen of vee niet verlaten, een reddingslijn voor velen in plattelandsgemeenschappen, en er zijn maar weinig plaatsen waar ze heen kunnen.

Het leger is ingeschakeld om te helpen bij de evacuaties, maar meestal komt de lokale bevolking elkaar te hulp.

Sommigen die de afgelopen dagen voor de Manchar-inbraak hun huis hebben verlaten, werden naar een nabijgelegen, door de overheid gerunde faciliteit gebracht die wordt gebruikt als onderdak voor de ontheemden, maar de omstandigheden laten veel te wensen over.

Veel ontheemden leven langs de kant van de weg zonder onderdak, voedsel of schoon drinkwater. “We hebben hier niets, we proberen de hele dag voedsel voor onze kinderen te vinden, sommige nachten slapen we zonder eten”, vertelde een vrouw aan de BBC.

“We zijn bang dat het dak op ons instort – het is beschadigd”, zei een andere dorpeling. “Onze kinderen worden ziek en we hebben op de grond geslapen – er zijn geen bedden voor velen van ons.”

Ambtenaren hebben gezegd dat iets meer dan een kwart miljoen mensen in opvangcentra zitten, een fractie van de 33 miljoen getroffen Pakistanen. Hulpverleningsinspanningen kunnen de vraag niet bijhouden – er is simpelweg te veel behoefte en te weinig middelen.

Beschadigde infrastructuur belemmert ook hulp- en reddingsoperaties. Sommige verbindingswegen in de provincie Sindh zijn ofwel ingestort, staan ​​onder water of staan ​​dagenlang vast met verkeersfile.

Pakistan wordt geconfronteerd met een van de ergste door het klimaat veroorzaakte natuurrampen in jaren, aangezien recordstortingen en smeltende gletsjers in de noordelijke bergen van het land verwoestende overstromingen hebben veroorzaakt.

Ondertussen zei het VN-kinderbureau Unicef ​​dat meer kinderen het risico lopen te overlijden aan ziekten in Pakistan als gevolg van het gebrek aan schoon water.

De ramp heeft ook de grote ongelijkheid aan het licht gebracht tussen landen die de grootste bijdrage leveren aan klimaatverandering en landen die de dupe zijn van de gevolgen ervan.

Pakistan produceert minder dan 1% van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen, maar zijn geografische ligging maakt het extreem kwetsbaar voor klimaatverandering.