Home Suriname Nederlandse premier en delegatie maandag in Suriname

Nederlandse premier en delegatie maandag in Suriname

21
0
nederlandse-premier-en-delegatie-maandag-in-suriname

05 Sep, 18:52

foto

De Nederlandse premier Mark Rutte


De Nederlandse premier Mark Rutte en minister Elisabeth (Liesje) Schreinemacher van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking zullen maandag en dinsdag in Suriname zijn. Ook reizen VNO-NCW-voorzitter Ingrid Thijssen en diverse Nederlandse bedrijven mee. Het bezoek staat in het teken van het versterken en verbreden van de bilaterale relatie tussen Nederland en Suriname en bevestigt de bijzondere historische band tussen beide landen.

President Chan Santokhi ontvangt de premier maandag. Aansluitend heeft Rutte een gesprek met jongeren over onder meer hun ambities, toekomstplannen en visie op maatschappelijke ontwikkelingen. Minister Schreinemacher zal ook een ontmoeting hebben met haar collega Albert Ramdin en een gesprek met vertegenwoordigers van het maatschappelijk middenveld. Ook brengt zij een bezoek aan het Nationaal Coördinatiecentrum voor Rampenbeheersing om te spreken over de recente wateroverlast. De eerste dag van het bezoek wordt afgesloten met een diner met het Surinaamse en Nederlandse bedrijfsleven in het Presidentieel Paleis, op uitnodiging van president Santokhi.

 

Dinsdagochtend 13 september leggen Rutte en Santokhi gezamenlijk een krans bij Bastion Veere, het Monument voor de Decembermoorden in Fort Zeelandia. Schreinemacher brengt in de ochtend een bezoek aan Deltares in Paramaribo, waar zij uitleg krijgt over de waterproblematiek in de stad.

 

Vervolgens gaan de minister-president Rutte en minister Schreinemacher naar De Nationale Assemblee. Daar zal tijdens een buitengewone vergadering Rutte een toespraak houden. Aansluitend brengen zij gezamenlijk een bezoek aan een Mangrove project. Hier planten zij mangrovebomen in het kader van de kustbescherming.

 

In de middag nemen Rutte en Schreinemacher deel aan werklunch met vertegenwoordigers van Nederlandse bedrijven. De minister-president heeft aansluitend een gesprek met leden van het Nationaal Comité Herdenking Slavernijverleden en de Nationale Reparatie Commissie Suriname. Ook brengt hij een bezoek aan een Makandra Project op het gebied van politiesamenwerking. Schreinemacher neemt op dat moment deel aan Business Dialogue met bedrijven over zakendoen in Suriname.

 

Minister-president Rutte en minister Schreinemacher brengen ook een bezoek aan de onlangs geopende nieuwbouw van de Surinaamse Brouwerij, onderdeel van het Heineken concern.

Advertenties