Home Suriname Pakistan zet dorpen onder water om ​​stad te redden

Pakistan zet dorpen onder water om ​​stad te redden

17
0
pakistan-zet-dorpen-onder-water-om-​​stad-te-redden

foto

Lokale bewoners steken een door overstromingen verwoest deel van de weg over in de Kalam-vallei in het noorden van Pakistan. (Foto: AP)


Pakistaanse ingenieurs sneden zondag in een dijk voor een van de grootste meren van het land om het stijgende water af te voeren in de hoop een nabijgelegen stad en dorp te redden van overstromingen, aangezien functionarissen voorspelden dat er meer moessonregen op komst was voor het toch al verwoeste zuiden van het land.

Terwijl functionarissen hopen dat de snede in de oevers van het Manchar-meer ongeveer een half miljoen mensen zal beschermen die in de stad Sehwan en de stad Bhan Saeedabad wonen en de 150.000 mensen die in de dorpen wonen die op het pad van de omgeleide wateren liggen. De geboorteplaats van de eerste minister van de provincie Sindh was een van de getroffen dorpen, waarvan de inwoners van tevoren werden gewaarschuwd om te evacueren, aldus de provinciale minister van Informatie.

Meer dan 1.300 mensen zijn omgekomen en miljoenen zijn hun huis kwijtgeraakt door overstromingen veroorzaakt door de ongewoon zware moessonregens dit jaar  in Pakistan. Veel experts schrijven de waternood  toe aan klimaatverandering. Als reactie op de zich ontvouwende ramp riep VN-secretaris-generaal Antonio Guterres vorige week de wereld op om te stoppen met “slaapwandelen” door de crisis. Hij is van plan om op 9 september overstromingsgebieden te bezoeken.

Verschillende landen hebben bevoorrading ingevlogen, maar de Pakistaanse regering heeft gepleit voor nog meer hulp, gezien de enorme taak om de getroffenen te voeden en te huisvesten en hen te beschermen tegen door water overgedragen ziekten.

Hoewel overstromingen een groot deel van het land hebben getroffen, is de provincie Sindh het zwaarst getroffen.

Met meteorologen die de komende dagen meer regen voorspellen, ook rond het Manchar-meer in Sindh, en terwijl het niveau ervan al stijgt, hebben de autoriteiten bevolen dat het water eruit moet. De eerste minister van Sindh, Murad Ali Shah, deed de oproep, hoewel zijn eigen dorp zou kunnen overstromen, zei Sharjil Inam Memon, de provinciale minister van Informatie. De regering hielp de inwoners van de dorpen op het pad van het water om van tevoren te evacueren, zei Memon.

De hoop was dat het water, als het eenmaal vrijkwam, in de nabijgelegen Indus-rivier zou stromen, maar het niveau van het meer bleef stijgen, zelfs nadat de snede was gemaakt, volgens Fariduddin Mustafa, beheerder van het Jamshoro-district, waar de getroffen dorpen zich bevinden. De autoriteiten hebben de inwoners van het naburige district Dadu ook gewaarschuwd dat ze de komende dagen het risico lopen op meer overstromingen.

Terwijl de uitlaatklep in één gebied werd gemaakt, werkten legeringenieurs elders om de oevers van het Manchar-meer te versterken, het grootste natuurlijke zoetwatermeer in Pakistan en een van de grootste in Azië.

In haar laatste rapport schatte de Pakistaanse National Disaster Management Authority het dodental sinds half juni – toen de moessonregens weken eerder dan normaal begonnen  –  op 1.314, aangezien er meer dodelijke slachtoffers werden gemeld uit de overstromingsgebieden in de provincies Sindh, Khyber Pakhtunkhwa en Baluchistan. Volgens het rapport zijn er onder de doden 458 kinderen.

De reddingsoperaties gingen zondag verder met troepen en vrijwilligers die helikopters en boten gebruikten om mensen uit overstroomde gebieden naar opvangkampen te krijgen, aldus de autoriteit. Tienduizenden mensen leven al in dergelijke kampen, en nog eens duizenden hebben hun toevlucht gezocht in bermen op hoger gelegen terrein.

Hira Ikram, een arts in een kamp opgericht door de Britse Islamitische Liefdadigheidsmissie in Sukkur, zei dat veel mensen schurft, gastro-intestinale infecties en koorts hadden.

Premier Shahbaz Sharif, die dagelijks de door overstromingen getroffen gebieden en opvangkampen bezoekt, riep zondag op tot meer internationale hulp.

“Met meer dan 400 kinderen die zijn overleden, vormen ze een derde van het totale dodental. Nu ze een nog groter risico lopen op door water overgedragen ziekten, zouden Unicef en andere wereldwijde instanties moeten helpen”, tweette hij.

Unicef heeft zondag zelfs tonnen medicijnen, medische benodigdheden, waterzuiverende tabletten en voedingssupplementen aan Pakistan geleverd.

Alkidmat Foundation, een welzijnsorganisatie, zei dat haar vrijwilligers boten gebruikten om kant-en-klare maaltijden en andere hulp voor bewoners te bezorgen, evenals dierenvoer op een klein eiland in de Indus. De groep deelde ook voedsel en spullen uit die de mensen langs de kant van de weg nodig hadden.

In het noordwesten van het land, in Khyber Pakhtunkhwa, waarschuwde de provinciale rampenbestrijdingsautoriteit voor meer regen, mogelijke plotselinge overstromingen en aardverschuivingen in de komende week in de districten Malakand en Hazara. Taimur Khan, woordvoerder van de autoriteit, drong er zondag bij de inwoners op aan om niet naar een van de gebieden te gaan die de afgelopen weken al onder water stonden.

Volgens de eerste schattingen van de regering heeft de verwoesting 10 miljard dollar aan schade veroorzaakt, maar de minister van Planning, Ahsan Iqbal, zei zaterdag: “de omvang van de verwoesting is enorm en vereist een immense humanitaire respons voor 33 miljoen mensen.”