Home Suriname CIS wil samen met ministeries dierenhandel tegengaan

CIS wil samen met ministeries dierenhandel tegengaan

15
0
cis-wil-samen-met-ministeries-dierenhandel-tegengaan

foto


Conservation International Suriname (CIS) wil samenwerken met Justitie & Politie, Grondbeleid en Bosbeheer (GBB), de dienst ’s Lands Bosbeheer, Stinasu en de afdeling Mijnbouw van het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen (NH). Er is vrijdag een presentatie gehouden voor minister Kenneth Amoksi van Justitie & Politie en andere betrokkenen. De directeur van CIS, John Goedschalk heeft aangegeven dat de illegale dierenhandel een groot zorgpunt is en dat Suriname ook nog het enig land is waar wilde dieren legaal geëxporteerd worden.

De presentatie werd verzorgd door de CIS-medewerkers Jill Spreeuw en Shiralynn Hirosemito. Zij hebben hun Wildlife programman belicht, de rol die de wilde dieren normaliter in de bossen vervullen, en de vernietiging van de beschermde gebieden. Ook de mogelijke samenwerkingsgebieden met de aanwezige stakeholders met name Juspol, GGB, NH zijn aan de orde gekomen, meldt Juspol.

Goedschalk ging verder in op de status van de beschermde gebieden in Suriname en wat CIS kan betekenen in de samenwerking tussen Juspol en de andere Stakeholders. Hij noemde trainingen die CIS kan verzorgen over Wildlife, Wildlife voorlichtingsactiviteiten en controle van de wegen die leiden naar de beschermde gebieden. Hij gaf aan dat er al een concept is dat CIS heeft opgesteld om dit vraagstuk aan te pakken.

Minister Amoksi zegt uit te kijken naar het concept en zal er werk van maken de collega-ministers te contacten voor deze samenwerking.Verder gaf de minister aan dat over de geïdentificeerde gebieden, zoals Galibi, beleid zal worden uitgestippeld omdat het strategische locaties zijn. De bewindsman heeft ook aangehaald dat er een politiepost in het gebied nodig is.

Na de presentatie is met de stakeholders van gedachten gewisseld en zij hebben aangeven welke projecten zij hebben lopen. Naast dierenhandel en de vernietiging van de beschermde gebieden, worden ook mensenhandel, drugssmokkel, de veiligheid in Galibi en omgeving, alsook wapensmokkel in het gebied aangepakt, zei Amoksi. Vincent Esajas en Sjoerd Prika hebben de dienst Natuur Beheer van het ministerie van GBB vertegenwoordigd. Zij gaven aan op welk gebied zij de samenwerking als stakeholder kunnen ondersteunen.

Minister Amoksi gaf  aan dat voor de samenwerking met de verschillende ministeries er een memorandum van overeenstemming opgesteld moet worden. Het beleid moet dan nationaal opgezet worden. Voor de uitvoering ervan is het ook belangrjk om uit te kijken naar betrouwbare mensen uit de gebieden; zoals de gidsen. De minister benadrukte dat partijen zo spoedig mogelijk per schrijven op de hoogte gesteld worden over de verdere gang van zaken om te komen het nationaal beleid voor het programma te schrijven en uit te voeren.