Home Suriname NASA last tweede lanceringspoging Artemis maanraket af

NASA last tweede lanceringspoging Artemis maanraket af

18
0
nasa-last-tweede-lanceringspoging-artemis-maanraket-af

foto

De lancering van de Artemis I maanraket is al twee keer uitgesteld door technische problemen. (Foto: NASA)


De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie (NASA) heeft voor de tweede keer in een week de lancering van zijn nieuwe Artemis I maanraket moeten uitstellen. Bijna vanaf het begin van de aftelprocedure van zaterdag konden de controleurs een waterstoflek op het ruimtevaartuig niet stoppen. NASA heeft nu nog een kans om de raket op maandag of dinsdag te lanceren.

Daarna moet het ruimtevaartuig terug naar zijn montagegebouw voor inspectie en onderhoud, wat verdere vertragingen met zich meebrengt.

Het Space Launch System is de krachtigste raket die ooit door NASA is ontwikkeld, en een groot deel van de enorme stuwkracht komt van de verbranding van bijna drie miljoen liter superkoude vloeibare waterstof en zuurstof in vier grote motoren aan de onderkant van het voertuig.

Maar toen de verkeersleiders vroeg in de ochtend het bevel stuurden om de waterstoftank van de raket te vullen, ging er een alarm af, wat aangaf dat er een lek was. Het probleem was terug te voeren op de aansluiting waar de waterstof in het ruimtevaartuig werd gepompt.

Controllers probeerden een aantal oplossingen, waaronder de hardware korte tijd laten opwarmen, in de hoop dat dit de verzegeling zou resetten. Echter zonder succes.

Het is mogelijk dat NASA het de komende dagen opnieuw probeert. Maar als de raket moet worden teruggerold naar het technische gebouw voor verder werk, kan het half oktober zijn voordat we hem terug op het pad zien.

De poging van zaterdag om het Space Launch System (SLS)-raket te verzenden was gepland voor het begin van een periode van twee uur, beginnend om 14:17 uur lokale tijd.

Het doel van het 100 meter hoge ruimtevaartuig was om een ​​door mensen beoordeelde capsule in de richting van de maan te slingeren, iets dat niet is gebeurd sinds het einde van project Apollo in 1972.

NASA probeerde maandag voor het eerst het SLS te lanceren, maar die poging werd uiteindelijk geschrapt omdat controleurs er niet zeker van konden zijn dat de vier grote motoren onder de kerntrap van de raket goed waren voorbereid op de vlucht.

Wanneer het SLS weggaat, is het zeker een spectaculair gezicht. “Het wordt ‘shuttle op steroïden'”, zei Doug Hurley, de piloot van de allerlaatste shuttle-missie in 2011. De voormalige astronaut werkt nu voor Northrop Grumman die de grote witte solide boosters aan de zijkanten van het SLS maakt.

“Wat ik altijd het coolste vond aan het lanceren van een shuttle, was dat je het zag opstijgen en het was ver weg van de toren voordat je iets hoorde, en dan duurde het zelfs iets langer voordat je het voelde,” legde hij uit.

“Wat het gewicht betreft, komt het SLS vrij dicht in de buurt van wat shuttle was. Apollo’s Saturn V-raket was drastisch anders. Ik heb hem nooit persoonlijk gezien, maar hij sjokte weg van de pad. Voor de shuttle leek het alsof het in een oogwenk duidelijk was , bijna zodra de boosters werden aangestoken. Het SLS zou hetzelfde moeten zijn,” vertelde hij aan BBC News.