Home Suriname Caricom-buren voeren offshore oliejacht op

Caricom-buren voeren offshore oliejacht op

23
0
caricom-buren-voeren-offshore-oliejacht-op

foto

Barbados wil zijn geluk ook offshore gaan beproeven. Het eiland zal 22 olieblokken veilen.


Terwijl het Caricom-blok van naties met 15 landen het voortouw neemt in de strijd om de uitstoot van fossiele brandstoffen in de atmosfeer te verminderen, probeert een aantal lidstaten nog steeds de supergrote oliemaatschappijen van de wereld over te halen om offshore olie en gas voor hun kusten te zoeken.

Juist deze week zei het kleine Barbados voornemens te zijn om later dit jaar meer dan 20 olieblokken te veilen, in de hoop zich bij de olie- en gasrijke buren Guyana en Suriname aan te sluiten als de nieuwste regionale landen om dagelijkse olieproducenten te worden. Sinds het medio 2015 voor het eerst offshore-olie ontdekte, is Guyana een producent geworden met een dagelijkse productie van ongeveer 350.000 vaten per dag zoete lichte ruwe olie, die zijn product plaatst in de gebieden met veel vraag op grote oliemarkten. Suriname, dat meer dan vier jaar na buurland Guyana zijn eigen offshore-afzettingen vond, is op weg om eind 2024 een echte dagelijkse producent te worden.

Sinds 2015 hebben Guyana en Suriname enkele van ’s werelds grootste afzettingen van offshore-olie ontdekt in een bekken waarvan de US Geological Surveys decennia lang hadden voorspeld dat het een van de beste en grootste ter wereld zou zijn geweest. Schattingen van het bekken lopen op meer dan 16 miljard vaten. In het Guyana-gedeelte van het bekken is in ongeveer 80 procent van de geboorde puttten winbare olie ontdekt.

Nu hoopt de regering van Mia Mottley-op het meest oostelijke eiland van de Caribische eilandenketen olie- en gasvoorraden te vinden in zijn exclusieve economische zone in de wateren in de buurt van het olie- en gasrijke Trinidad en Tobago.

Net als Suriname produceert Barbados dagelijks ongeveer 1.600 vaten (Suriname 17.000) onshore olie, maar de autoriteiten hopen dat de veilingronde van 22 blokken enkele van de grootste oliemaatschappijen ter wereld zal aantrekken voor hun potentiële offshore-afzettingen.

Oil Now meldde deze week dat het ministerie van Energie de grote oliemaatschappijen formeel heeft uitgenodigd om aanbiedingen en indicaties van interesse in te sturen in de aanloop naar de periode die begint in november en eind 2023 wordt afgesloten.

Minister van Energie, Kerrie Symmonds, zegt dat een grote vondst het lot van de meer dan 300.000 burgers zou kunnen verbeteren, banen zou kunnen scheppen en veel buitenlandse valuta naar het van toerisme afhankelijke land zou kunnen brengen. “Je vraagt ​​je nu misschien af ​​waarom de regering de ontwikkeling van offshore-koolwaterstofbronnen nastreeft en tegelijkertijd investeringen in hernieuwbare en alternatieve energie bevordert. Het antwoord hierop is omdat de regering het belang erkent van het pleiten voor energiezekerheid, met de nadruk op de brede diversificatie van onze energiemix en -portfolio’, vertelde hij onlangs op een lokaal forum. “De campagne zal worden beheerst door de petroleumwetten en -regelgeving van het eiland, namelijk de offshore petroleumwet.”

Verschillende andere Caricom-landen, waaronder de Bahama’s, Jamaica en Grenada, hebben de afgelopen jaren stappen ondernomen om oliemaatschappijen aan te trekken om naar olie en gas te zoeken. In het geval van Jamaica zijn er sterke aanwijzingen voor succes van zowel olie als gas op land en offshore. Aan de andere kant heeft de regering van de Bahama’s de lokale oliemaatschappij afgeremd om verdere proefboringen te voorkomen, omdat ze heeft toegegeven aan de milieu- en toerismelobby die beide beweren dat een olielek het toerisme zal wegvagen. Grenada, minder dan 60 mijl ten noorden van Trinidad, is ook van plan om oliemaatschappijen aan te trekken, omdat het er zeker van is dat de ligging nabij Trinidad en Venezuela ook zou moeten betekenen dat het in de mix zit.

En Guyana, wiens bekken nu als een beproefd bekken wordt beschouwd, bereidt zich ook voor om een ​​aantal hectaren te veilen in de buurt van het productieve Stabroek-blok van Exxon, waar sinds 2015 meer dan 30 stromende putten zijn gevonden.