Home Suriname Brazilië in vijf jaar zelfvoorzienend in tarwe

Brazilië in vijf jaar zelfvoorzienend in tarwe

20
0
brazilie-in-vijf-jaar-zelfvoorzienend-in-tarwe

foto

Dit jaar zal Brazilië een behoefte hebben van naar schatting 13 miljoen ton tarwe, maar het land zal slechts 9 miljoen ton oogsten.


Volgens Celso Luiz Moretti, hoofd van Embrapa, het Braziliaanse landbouwonderzoeks- en onderzoekscentrum, zal Brazilië over vijf jaar zelfvoorzienend worden in tarwe, dat het land heeft geholpen om een ​​van ’s werelds grootste voedselproducenten en -exporteurs te worden. “Dit jaar hebben we een geschatte vraag van 13 miljoen ton tarwe, maar Brazilië zal slechts 9 miljoen ton oogsten. Dat betekent dat het bij de huidige groei van het gewas en het gemiddelde van de laatste jaren zeer goed mogelijk is dat Brazilië over vijf jaar zelfvoorzienend wordt in de tarweproductie”, schatte de expert.

Hij voegde eraan toe: “Sinds Brazilië het zaaien van tarwe niet alleen in de Cerrado-regio heeft geadopteerd, is het land nu in staat om zelfvoorzienend te worden”. Cerrado is een uitgestrekte tropische savanne-ecoregio van Brazilië, met name in de deelstaten Goiás, Mato Grosso do Sul, Mato Grosso, Tocantins, Minas Gerais en het Federaal District, wat overeenkomt met ongeveer 20% van het grootste land van Zuid-Amerika.

Traditioneel groeit tarwe in koudere gebieden, zoals Zuid-Brazilië, Argentinië, Canada, de Verenigde Staten, Rusland en Oekraïne. Tarwe is een van de weinige granen die Brazilië importeert, voornamelijk van Mercosur-partner Argentinië.

“Meer dan veertig jaar geleden zijn we begonnen met het vinden van tarwe die genetisch aanpasbaar is aan alle weersomstandigheden in Brazilië. In 2010, toen we tarwe van Cerrado begonnen te brengen, begonnen we de aanpasbare variëteiten te ontwikkelen. En dit groeide op een behoorlijk interessante manier, die zelfs indruk maakte op andere collega’s uit de rest van de wereld, die experts zijn in tarwegroei in koudere klimaten. Het was dus Embrapa die aantoonde dat het mogelijk is om tarwe te zaaien en te oogsten in tropische klimaten”, legt Celso Luiz Moretti uit.

De wereldproductie van tarwe ligt in het bereik van 779 miljoen ton, meldt de FAO. Maar met de Russische invasie en oorlog in Oekraïne, dat verantwoordelijk is voor 30% van het wereldwijde aanbod, begonnen de prijzen te stijgen, en met een stijging van de binnenlandse productie kan Brazilië een betere capaciteit hebben om in de binnenlandse consumptie te voorzien.

In gerelateerd nieuws wees Embrapa erop dat een van haar onderzoekers, Mariangela Hungria, behoorde tot ’s werelds beste agronomen op het gebied van fytotechnologie, de enige vertegenwoordiger uit Zuid-Amerika. Ze heeft zich gespecialiseerd in het ontwikkelen van technologieën die de productiviteit verhogen, de kwaliteit verbeteren en de duurzaamheid van landbouw en veeteelt helpen garanderen.

Het hoofd van Embrapa herinnerde zich dat het onderzoek van Mariangela Hungria naar de biologische fixatie van stikstof Embrapa hielp om een ​​dergelijke techniek te bewijzen en te ontwikkelen.

“Het was een technologie waar we in de jaren negentig aan begonnen te werken. Het is een bacterie die zich naast de zaden in de grond heeft geïmplanteerd, en aangezien de meeste lucht die ons omringt stikstof bevat, vangt de bacterie de stikstof op en levert deze aan de sojaplant. Dit vermindert de noodzaak om kunstmest te gebruiken aanzienlijk, wat betekent dat we de Braziliaanse boer niet alleen helpen om kosten te besparen, maar ook bijdragen aan een vermindering van broeikasgassen.”

Moretti wees erop dat Brazilië met de hulp van Embrapa vooruitgang boekt om de productie duurzamer te verhogen, met een digitale landbouw, met het gebruik van drones, sensoren, internet, kunstmatige intelligentie en de zogenaamde bio-revolutie die voortschrijdt in de genomische evolutie van planten en dieren voor een hogere en betere productie, resistent en aangepast aan klimatologische omstandigheden en veranderingen.

De Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa) is een staatsbedrijf dat is aangesloten bij het Braziliaanse ministerie van Landbouw en zich toelegt op puur en toegepast onderzoek naar landbouw. Embrapa onderhoudt ook internationale samenwerkingsprojecten om de kennis van technische en wetenschappelijke activiteiten te perfectioneren of om kennis en technologie te delen met andere landen.