Home Suriname Internationale hulp bereikt geteisterde Pakistan

Internationale hulp bereikt geteisterde Pakistan

36
0
internationale-hulp-bereikt-geteisterde-pakistan

foto

Op een overstroomde weg in Sohbatpur, een district in de zuidwestelijke provincie Baluchistan in Pakistan, verdringen mensen zich om drinkwater te halen uit een gemeentelijke watertruck. (Foto’s:AP)


Pakistanen kampen met de vernietiging van hun huizen en bedrijven. Het leger en vrijwilligers probeerden maandag duizenden te evacueren die waren gestrand door wijdverbreide overstromingen veroorzaakt door “monstermoessons” die deze zomer meer dan 1.000 mensen hebben gedood.

In de zuidoostelijke stad Shikar Pur, niet ver van de Indus-rivier, groef Rehan Ali stenen op van de ingestorte muren van zijn huis, bijna volledig verwoest door stormen en het water dat er doorheen raasde. De bezittingen van zijn familie lagen buiten verspreid. De 24-jarige arbeider zei dat hij niet kan herbouwen zonder hulp van de overheid en nu niet kan werken vanwege de onrust. “Ik heb niet eens iets om mijn gezin te voeden. Ik ben alles kwijt. Ik weet niet waar ik heen moet. God sta me bij”, zei hij.

Internationale hulp begon Pakistan binnen te stromen nadat het land om hulp had gevraagd van wat volgens functionarissen een ramp is die wordt aangewakkerd door klimaatverandering. Moessonstormen, zwaarder en eerder dan normaal, hebben Pakistan de afgelopen week hard getroffen – meest recentelijk met enorme regenval vorige week die bijna het hele land trof.

Plotselinge overstromingen hebben 33 miljoen Pakistanen getroffen, bijna 1 miljoen huizen beschadigd en minstens 1.061 mensen gedood, zeiden functionarissen.

Hoewel de regens twee dagen geleden ophielden, stonden grote delen van het land maandag nog steeds onder water, op sommige plaatsen tot een meter hoog, vooral in het zuiden, zeiden getuigen. Weersvoorspellingen voorspellen droge omstandigheden voor de komende dagen, wat hoop biedt dat de overstromingen voorlopig zullen afnemen.

Premier Shabaz Sharif zei maandag dat de regens de zwaarste zijn die Pakistan in drie decennia heeft gezien. “Ik heb de afgelopen dagen en zelfs vandaag overal overstromingen gezien”, zei Sharif in de stad Charsadda in het noordoosten van het land. Ongeveer 180.000 mensen in de stad zijn geëvacueerd nadat de Swat-rivier overstroomde en nabijgelegen gemeenschappen overspoelde. Sharif heeft gezegd dat de regering huisvesting zal bieden aan iedereen die hun huis is kwijtgeraakt.

Maar veel van de ontheemden hebben niet alleen huizen verloren, maar ook gewassen en bedrijven. “Ik zit met mijn gezin in een tent, en hoe kan ik gaan werken? Zelfs als ik op zoek ga naar een baan, wie zal me een baan geven, want er is overal water”, vroeg Rehmat Ullah, een overstromingsslachtoffer in Charsadda.

Zarina Bibi zei dat soldaten haar per boot hebben geëvacueerd. Ze barstte in tranen uit toen ze vertelde hoe haar huis instortte in de overstromingen. “We kregen een tent en eten van soldaten en vrijwilligers”, zei ze. “Het overstromingswater zal snel verdwijnen, maar we hebben geen geld om ons huis te herbouwen.”

Sherry Rehman, de Pakistaanse minister van klimaat, heeft de ongewone regenval beschreven als een “monstermoesson”. Ze zegt dat de zware regenval de laatste is in een reeks rampen die nog worden verergerd door klimaatverandering, waaronder hittegolven, bosbranden en uitbarstingen van gletsjermeren.

De overstromingen hebben meer dan 150 bruggen verwoest en talloze wegen zijn weggespoeld, waardoor reddingsoperaties moeilijk zijn. Minstens 6.500 soldaten werden ingezet om te helpen, en de autoriteiten zeiden dat ze militaire vliegtuigen, helikopters, vrachtwagens en boten gebruikten om gestrande mensen te evacueren en hulp aan hen te leveren.

Veel ontheemden klaagden echter dat ze nog steeds op hulp wachtten. Sommigen zeiden dat ze tenten hadden, maar geen eten.

Volgens de Pakistaanse autoriteiten is de verwoesting dit jaar erger dan in 2010, toen 1.700 mensen het leven lieten. Generaal Qamar Javed Bajwa, de militaire leider van Pakistan, zei zondag dat zijn land misschien jaren nodig heeft om te herstellen. Hij deed een beroep op Pakistanen die in het buitenland wonen om royaal te doneren aan de slachtoffers van de overstromingen.

Vrachtvliegtuigen uit Turkije en de Verenigde Arabische Emiraten begonnen de stroom van internationale hulp en landden zondag in Islamabad met tenten, voedsel en andere dagelijkse benodigdheden. De Pakistaanse National Disaster Management Authority stuurde vrachtwagens met voorraden naar zwaar getroffen gebieden.

De Verenigde Naties (VN) doet dinsdag een internationale oproep in Islamabad voor de Pakistaanse slachtoffers van overstromingen.

De verwoesting door overstromingen heeft Pakistan getroffen op een moment dat het land wordt geconfronteerd met een van de ergste economische crises, waardoor een faillissement ternauwernood wordt vermeden. De raad van bestuur van het Internationaal Monetair Fonds zal vandaag naar verwachting de vrijgave van een langverwachte 1,7 miljard dollar voor Pakistan goedkeuren.

Pakistan en het IMF ondertekenden het reddingsakkoord oorspronkelijk in 2019. Maar de vrijgave van een tranche van US$ 1,7 miljard is opgeschort sinds eerder dit jaar, toen het IMF zijn bezorgdheid uitte over de naleving door Pakistan van de voorwaarden van de deal onder de regering van de voormalige premier Imran Khan.

Vorige week zei de VN Naties in een verklaring dat ze 3 miljoen dollar hebben uitgetrokken voor hulporganisaties van de VN en hun partners in Pakistan om te reageren op de overstromingen en dat dit geld zal worden gebruikt voor gezondheidszorg, voeding, voedselzekerheid en water- en sanitaire voorzieningen in overstromingsgebieden, met de nadruk op de meest kwetsbaren.