Home Suriname Stofwolken terwijl India illegale wolkenkrabbers sloopt

Stofwolken terwijl India illegale wolkenkrabbers sloopt

19
0
stofwolken-terwijl-india-illegale-wolkenkrabbers-sloopt

foto

De Supertech Twin Towers stort in na een gecontroleerde sloop nadat het Hooggerechtshof had vastgesteld dat ze in strijd waren met de bouwnormen, in Noida, India. (Foto: Reuters)


Indiase autoriteiten hebben vanmorgen twee illegaal gebouwde wolkenkrabbers gesloopt in een brede pluim van stofresten in de buurt van de hoofdstad New Delhi. Het gaat om de hoogste gebouwen die ooit in het land zijn neergehaald en in minder dan 10 seconden werden verwoest.Menigten die de ineenstorting van daken van nabijgelegen hoogbouw aanschouwden, juichten en klapten toen de 103 meter hoge torens instortten na een gecontroleerde sloop en het stof de woonwijk omhulde.

Het Hooggerechtshof beval vorig jaar de sloop van de torens in het Noida-gebied nadat een lange juridische strijd had vastgesteld dat ze meerdere bouwvoorschriften en brandveiligheidsnormen schonden.

Rond 14.30 uur lokale tijd werd er meer dan 3.700 kg aan explosieven gebruikt, vertelden functionarissen aan lokale media. Strategisch geplaatste explosieven moesten zorgen voor minimale schade aan het gebied.

De politie zegt te onderzoeken of er schade is ontstaan. Omwonenden zeiden dat ze zouden controleren of hun eigendommen beschadigd waren. Dergelijke sloopactiviteiten zijn zeldzaam in India, ondanks de ongebreidelde illegale bouw.

Duizenden hadden hun appartementen in de buurt van de plaats van de explosie gedurende ongeveer 10 uur verlaten en tientallen politie- en hulpdiensten werden ingezet voor de sloop van de torens met 850 lege appartementen.

Het verkeer werd langzaam hersteld en brandweerlieden gebruikten watersproeiers om het stofniveau rond de Apex- en Ceyane-torens te verlagen, die aan de rand van een drukke snelweg stonden die India’s dichtstbevolkte deelstaat, Uttar Pradesh, met de hoofdstad verbindt.

Sommige gebouwen in de buurt waren bedekt met witte plastic platen om ze tegen puin te beschermen.

Op Twitter zeiden veel mensen dat het besluit om de torens op te blazen een strikte actie was tegen corruptie en als voorbeeld en waarschuwing zou dienen voor bouwers en bouwbedrijven.

De ontploffing zou naar verwachting meer dan 80.000 ton puin achterlaten, het meeste om de site te vullen en de rest om te recyclen.

Verschillende families zijn zaterdag in veiligheid gebracht, uit angst voor verhoogde vervuiling en gezondheidsrisico’s door het enorme puin.

Sudeep Roy, eigenaar van een vierkamerappartement in een nabijgelegen laagbouw, zei vorige week hotelkamers te hebben geboekt om met familie en vrienden te overnachten. “Het is het beste om 24 uur weg te blijven van de plaats van de explosie, omdat de lucht giftig wordt en we niet weten hoe dit onze gezondheid kan beïnvloeden”, zegt Roy, een werktuigbouwkundig ingenieur en vader van een tweeling, van wie er één aan astma lijdt.