Home Suriname Kampioen Donovan Wisse wil Surinaams of sportpaspoort

Kampioen Donovan Wisse wil Surinaams of sportpaspoort

17
0
kampioen-donovan-wisse-wil-surinaams-of-sportpaspoort

foto

Donovan Wisse, tweevoudig Glory Middleweight Champion of the World. Hij heeft op een persconferentie zijn voornemens en grieven kenbaar gemaakt. (Foto: René Gompers)


Donovan Wisse (25) is nog steeds de Glory Middleweight Champion of the World. ‘A Blauwgrond boy’ heeft met succes zijn titel verdedigd in Duitsland tegen de Portugees Juri de Sousa. Een grote winst ondanks een nare ervaring; coach Jervin Watson kon niet afreizen omdat hij zijn visum te laat heeft gehad. Het team van Wisse roept de regering wederom op om een beter beleid te maken voor sporters en hun staf. Wereldkampioen Wisse heeft wil ook graag een Surinaams of ten minste een sportpaspoort.

Wisse is zaterdag teruggekeerd uit Duitsland en heeft met zijn team een persconferentie gehouden bij Ramada.  Het gevecht tegen De Sousa heeft 5 rondes geduurd. “Hij had hard op mijn knie getrapt waardoor ik vanaf het begin last had van mijn linkerbeen,” licht Wisse toe over het mank lopen naar de persconferentie. “Ik kon dus niet gebruik maken van mij been om andere technieken toe te passen of kansen te creëren voor die knock-out. Het is gegaan zoals het is gegaan. Heb doorgebeten, niet laten zien dat ik pijn had.”

Coach Watson vindt het erg dat hij niet aanwezig kon zijn bij het belangrijke gevecht. Een andere trainer was bereid gevonden om zijn vakantieadres te verlaten om Wisse bij te staan. “Voor sporters is er geen beleid zodat je gemakkelijker aan je visa komt,” haalt Watson aan. “Het is alleen voor ‘spoedgevallen’ en daaronder verstaat men overlijden of medische ingrepen. Het is meer dan tijd dat de overheid een beter beleid gaat maken voor sporters en hun begeleiders, zodat er geen weerstand is wanneer ze moeten afreizen.”

Watson heeft eerder zonder problemen kunnen afreizen. “Ze waren deze keer kritischer, ze wilden meer weten. Er moesten opnieuw stukken ingediend worden met weer een wachttijd van 14 dagen. Ze hebben daar wel wat aan gedaan, maar Don moest al vertrekken vanuit Nederland naar Duitsland. Ik heb mijn visum op de 18e gekregen, twee dagen vóór het gevecht. Don moest zich op 17e al in Duitsland ingecheckt zijn.”

Wisse is geboren in Suriname, heeft een Nederlands paspoort. Zijn thuisbasis is Blauwgrond (Paramaribo Noord) maar traint ook bij de Fitness Factory op Kasabaholo (Paramaribo Zuid). Hij vecht sinds 2018 bij Glory Kickboxing en is in 2021 wereldkampioen geworden. Earnie Eenig van Team Wisse deelt mee dat al langer dan een jaar geprobeerd wordt om een Surinaams of een sportpaspoort voor de kampioen te krijgen, net als bij dat deel van de  voetballers die voor ‘Natio’ uitkomen maar niet eens in Suriname geboren zijn of wonen.

Eenig: “We van team Wisse willen ook dat graag voor onze wereldkampioen die hier geboren en getogen is, van hieruit zichzelf opbouwt, steeds terugkeert met zijn kampioenschap, die hier traint en werkt. We blijven hiervoor pleiten want het gelijkheidsbeginsel moet gehanteerd worden voor een ambassadeur. Want dat is Donovan wel. Op dit moment is hij de beste Surinaamse sporter. Er is geen enkele andere Surinaamse sporter die zich op dit moment wereldkampioen in welke tak van sport dan ook mag noemen. Een tweevoudig wereldkampioen.”

“Er zijn genoeg ingrediënten om serieus hiernaar te kijken,” vervolgt Eenig. “Ik hoop dat men werk van maak zodat Donovan Wisse over een Surinaams paspoort of een sportpaspoort mag beschikken. Trouwens, zijn Nederlands paspoort heeft hij vanwege zijn vader die Nederlander is maar na dya a man geboren, en kumba té beri dya, a man go na skoro dya. Hij doet gewoon alles vanuit Suriname. We zijn al een jaar bezig. Men moet het ijzer smeden wanneer het heet is. Dat ijzer is nu heet.”

Wisse is voornemens om ten minste zes keren kampioen te zijn om dan zijn carrière uit te bouwen naar de Mix Martial Arts (MMA). De enige andere vechter die 6 keer kampioen is geweest, is de Braziliaan Alexsandro Pereira. Wisse zal oktober of november weer in de ring staan.  Wisse: “ik weet niet wie de tegenstander wordt. Iedereen mag komen. Ik ben kampioen. Ik moet gewoon verdedigen. Ga ik ook doen en kom ik met een derde titel naar huis.”