Home Suriname Argentijnse vp vraagt ​​demonstranten naar huis te gaan

Argentijnse vp vraagt ​​demonstranten naar huis te gaan

19
0
argentijnse-vp-vraagt-​​demonstranten-naar-huis-te-gaan

foto

Aanhangers verzamelden zich buiten het huis van de Argentijnse vice-president Cristina Fernandez de Kirchner tegenover politieagenten, dagen nadat Fernandez werd beschuldigd in een corruptiezaak, in Buenos Aires, Argentinië. (Foto: Reuters)


De Argentijnse vicepresident (vp) Cristina Fernandez de Kirchner heeft haar aanhangers gevraagd een protest stop te zetten, terwijl ze hun recht om te demonstreren verdedigden. De demonstratie kwam nadat openbare aanklagers een gevangenisstraf van 12 jaar hadden geëist tegen Fernandez de Kirchner wegens vermeende corruptie.

Na een spannende dag waarin duizenden de straat op gingen om haar te verdedigen en twee werden vastgehouden in botsingen waarbij zeven politieagenten gewond raakten, hield Fernandez de Kirchner zaterdag een korte avondtoespraak op een geïmproviseerd podium voor haar huis.

“In een democratie is het recht op vrijheid van meningsuiting fundamenteel”, zei ze. “Ik wil je bedanken en je vragen om te gaan rusten. Het was een lange dag.”

Aanklagers beschuldigden Fernandez de Kirchner maandag van oplichting van de staat en betrokkenheid bij een plan om publieke middelen om te leiden, terwijl ze president was tussen 2007 en 2015.

De grootste demonstratie van haar aanhangers vond plaats buiten het huis van de vp in de elegante wijk Recoleta in Buenos Aires, waar de politie in de vroege ochtenduren hekken had geplaatst om een ​​grote bijeenkomst te voorkomen.

’s Middags hebben de demonstranten, die beweren dat Fernandez de Kirchner het slachtoffer is van gerechtelijke vervolging en dat de hekken door de oppositieburgemeester van Buenos Aires als provocatie waren geplaatst, de barrières afgebroken en zijn ze slaags geraakt met de politie. Brandkraanwagens probeerden de menigte met water uiteen te drijven.

“Vandaag werd ik wakker met de hoek van mijn huis letterlijk belegerd”, zei Fernandez de Kirchner in een tweet. “Ze willen demonstraties van liefde en steun verbieden die absoluut vreedzaam en vreugdevol zijn, die plaatsvinden in het licht van de toch al onmiskenbare vervolging door de rechterlijke macht.”

Als teken van steun bekritiseerde president Alberto Fernandez later op Twitter “het institutionele geweld dat door het stadsbestuur is ontketend”.

Burgemeester Horacio Rodriguez Larreta rechtvaardigde de plaatsing van hekken en de acties van de politie en vertelde op een persconferentie dat “de demonstratie veranderde in een situatie van geweld”.

Fernandez de Kirchner leidt de meest harde vleugel van de centrumlinkse Peronistische coalitie die Argentinië sinds eind 2019 regeert. Het vonnis en een eventuele straf zullen worden bepaald door een rechter, wat maanden kan duren, hoewel Fernandez de Kirchner tegen elke beslissing in beroep kan gaan, waardoor een definitief vonnis mogelijk jaren wordt uitgesteld.