Home Suriname Geen akkoord over VN-verdrag om zeeleven te beschermen

Geen akkoord over VN-verdrag om zeeleven te beschermen

32
0
geen-akkoord-over-vn-verdrag-om-zeeleven-te-beschermen

foto

VN-lidstaten zijn er niet in geslaagd overeenstemming te bereiken over de bescherming van de oceanen. (Foto: NOAA via AP)


Diplomaten van over de hele wereld zijn er niet in geslaagd overeenstemming te bereiken over een verdrag van de Verenigde Naties (VN) dat bedoeld is om het leven op volle zee te beschermen. Een vijfde gespreksronde is in een impasse geëindigd.De onderhandelingen op het VN-hoofdkwartier in New York zijn vanochtend, zaterdag, opgeschort na twee weken van gesprekken waarvan milieuactivisten hadden gehoopt dat ze een leemte in internationale maatregelen ter bescherming van de zee zouden dichten. Een voorgesteld verdrag zou regels vaststellen voor de bescherming van de biodiversiteit in tweederde van de oceaangebieden in de wereld die buiten de nationale jurisdicties vallen.

Minder dan 1% van de volle zee wordt beschermd zonder een nieuw verdrag, en “delen met mariene bescherming zijn niet genoeg” voor bedreigde soorten, zei Maxine Burkett, de plaatsvervangend adjunct-staatssecretaris van de Verenigde Staten die betrokken was bij de onderhandelingen.

Het wereldwijde doel is om 30% van het oceaangebied opzij te zetten als een soort zeereservaat. De gezondheid van de oceaan is ook van cruciaal belang om klimaatverandering tegen te gaan, omdat meer dan 90% van de overtollige warmte van klimaatverandering wordt geabsorbeerd door de zeeën. Hittegolven op zee worden langer en frequenter.

“De oceaan kan zich geen verdere vertraging veroorloven”, zei Burkett eerder deze week, toen de onderhandelingen veelbelovend leken.

In het Caribisch gebied “is ons levensonderhoud rechtstreeks afhankelijk van de gezondheid van de oceaan”, zegt Janine Felson, de ambassadeur van Belize bij de VN.

De gesprekken waren gericht op het delen van de voordelen van het zeeleven, het instellen van beschermde gebieden, het voorkomen van schade door menselijke activiteiten op volle zee en het helpen van arme landen bij het verwerven van de vaardigheden en middelen voor oceaanonderzoek.

Campagnevoerders spraken hun teleurstelling uit over het niet bereiken van een deal, maar zeiden dat de gesprekken enige vooruitgang opleverden. Laura Meller, die de oceaanbeschermingscampagne van Greenpeace leidt, beschuldigde rijke landen zoals de Verenigde Staten ervan te traag te zijn om compromissen te sluiten.

“Rusland is ook een belangrijke blokker geweest in de onderhandelingen, door te weigeren deel te nemen aan het verdragsproces zelf, of door te proberen compromissen te sluiten met de Europese Unie en vele andere staten over een breed scala aan kwesties”, zei Meller.

De besprekingen worden volgend jaar hervat, tenzij er voor eind 2022 een speciale spoedzitting wordt gehouden.

De Amerikaanse onderminister van Buitenlandse Zaken, Monica Medina, uitte ook haar teleurstelling, maar sprak de hoop uit dat het tot dusver verrichte werk zou worden voortgezet. Ze zei dat de Verenigde Staten zich blijft inzetten voor het doel om tegen 2030 ten minste 30% van de wereldzeeën te beschermen. “We kunnen ons niet laten terugduwen door de getijden en stromingen. We moeten doorgaan”, zei Medina.