Home Suriname Rusland vervangt Brazilië als China’s belangrijkste olieleveranciers

Rusland vervangt Brazilië als China’s belangrijkste olieleveranciers

21
0
rusland-vervangt-brazilie-als-china’s-belangrijkste-olieleveranciers

foto

De Russische olie-import, inclusief voorraden gepompt via de Oost-Siberische Stille Oceaan-pijpleiding en zeetransport vanuit de Europese en Verre Oosten-havens van Rusland, bedroeg in totaal 7,15 miljoen ton.


Volgens informatie van marktanalisten in Hong Kong is Rusland in juli voor de derde maand op rij China’s belangrijkste olieleverancier geworden. Blijkbaar hebben onafhankelijke raffinaderijen de aankopen van scherp geprijsde voorraden opgevoerd, terwijl ze de leveringen van concurrerende leveranciers zoals Angola en Brazilië hebben verminderd.De invoer van olie uit Rusland, inclusief voorraden gepompt via de Oost-Siberische Stille Oceaan-pijpleiding en zeetransporten vanuit de Europese en het Verre Oosten van Rusland, bedroeg in totaal 7,15 miljoen ton, een stijging van 7,6% ten opzichte van een jaar geleden, zo blijkt uit gegevens van de Chinese General Administration of Customs.

Toch bleef de Russische aanvoer in juli, gelijk aan ongeveer 1,68 miljoen vaten per dag (bpd), onder het record van mei van bijna 2 miljoen bpd. China is de grootste olie-afnemer van Rusland.

De invoer uit Saudi-Arabië op de tweede plaats herstelde zich vorige maand vanaf juni, het laagste niveau in meer dan drie jaar, tot 6,56 miljoen ton, ofwel 1,54 miljoen bpd, maar nog steeds iets onder het niveau van een jaar geleden.

Year-to-date import uit Rusland bedroeg 48,45 miljoen ton, een stijging van 4,4% ten opzichte van het jaar, nog steeds achter op Saudi-Arabië, dat 49,84 miljoen ton leverde, of 1% onder het niveau van een jaar geleden.

De Chinese invoer van ruwe olie daalde in juli met 9,5% ten opzichte van een jaar eerder, met dagelijkse volumes op het op één na laagste in vier jaar, doordat raffinaderijen hun voorraden afbouwden en de binnenlandse vraag naar brandstof langzamer herstelde dan verwacht.

De sterke Russische aankopen drukten concurrerende voorraden uit Angola en Brazilië, die respectievelijk 27% op jaarbasis en 58% daalden. Een dergelijke trend was al zichtbaar in de inkomsten van Petrobras over het tweede kwartaal, de grootste exporteur van Brazilië.

De oorlog in Oekraïne veranderde de olie-exportstromen van het bedrijf. Zo bedroeg het aandeel van China in de aankopen van het Braziliaanse bedrijf 15% in het tweede kwartaal, vergeleken met 45% in dezelfde periode vorig jaar.