Home Suriname Filipijnse scholieren na meer dan twee jaar weer naar school

Filipijnse scholieren na meer dan twee jaar weer naar school

39
0
filipijnse-scholieren-na-meer-dan-twee-jaar-weer-naar-school

foto

Bijna de helft van de scholen in de Filipijnen hervatte de persoonlijke lessen na meer dan twee jaar afstandsonderwijs. (Getty Images)


Miljoenen scholieren in de Filipijnen zijn vandaag, maandag, teruggekeerd naar het klaslokaal. Filipijnen heeft een van ’s werelds langste schoolsluitingen gehad. Bijna de helft van de scholen in het land hervatte de persoonlijke lessen na meer dan twee jaar afstandsonderwijs.De Filipijnen waren een van de laatste landen die teruggingen naar face-to-face leren nadat Covid toesloeg. Maar sommige experts zeggen dat de langdurige opschorting van persoonlijke lessen een onderwijscrisis heeft verergerd.

Ongeveer 24.000 van de openbare scholen in het land – of iets minder dan de helft – zullen vijf dagen persoonlijke lessen invoeren. De rest zal een mix van persoonlijke en online lessen houden, zeggen onderwijsfunctionarissen, in ieder geval tot november, wanneer naar verwachting alle 27 miljoen geregistreerde studenten fulltime terug naar het klaslokaal zullen gaan.

Sommige scholen zullen de klassen in ploegen moeten opsplitsen vanwege klastekorten en om overbevolking te voorkomen, uit angst dat scholen nieuwe virushotspots zouden kunnen worden, zei het ministerie van Onderwijs.

De langdurige schoolsluitingen zijn toegeschreven aan de angst dat het virus zich snel verspreidt in een land waar het gebruikelijk is dat schoolkinderen bij ouders en bejaarde grootouders wonen.

Persoonlijke lessen werden vervangen door online lessen, gedrukt materiaal en lessen uitgezonden op televisie en sociale media.

De Filipijnen zagen een van de ergste Covid-19-uitbraken in Zuidoost-Azië, met bijna drie miljoen gevallen en ongeveer 50.000 doden.

Op de San Pedro Elementary School in Manilla zei de zesdejaarsscholier Sophia Macahilig dat ze “enthousiast” was om haar klasgenoten en leraren te ontmoeten na twee jaar Zoom-lessen. “Vroeger hadden we plezier en nu kan ik weer plezier hebben”, vertelde de 11-jarige aan persbureau AFP.

Ondertussen stonden andere kinderen gekleed in uniformen en met maskers in de rij om een ​​klodder handdesinfecterend middel te ontvangen en een temperatuurcontrole te ondergaan voordat ze het schoolterrein werden binnengelaten.

Maar er zijn aanhoudende zorgen over de effecten die online leren de afgelopen twee en een half jaar heeft gehad op de educatieve ontwikkeling van kinderen, vooral toen studenten pre-pandemie al moeite hadden om aan de basisnormen voor geletterdheid te voldoen.

Negen van de tien Filipijnse kinderen konden op de leeftijd van 10 jaar vóór de pandemie “geen eenvoudige tekst begrijpend lezen”, aldus een onderzoek van de Wereldbank vorig jaar.

“Langdurige schoolsluitingen, slechte beperking van gezondheidsrisico’s en schokken in het gezinsinkomen hadden de grootste impact op leerarmoede”, zei Unicef in een verklaring.