Home Suriname Zangeres Nayyara Noor, ‘Nightingale of Pakistan’, overleden

Zangeres Nayyara Noor, ‘Nightingale of Pakistan’, overleden

35
0
zangeres-nayyara-noor,-‘nightingale-of-pakistan’,-overleden

foto

Ondanks dat ze geen formele opleiding had genoten, werd Nayyara Noor een van de meest iconische zangeressen van Pakistan. (Screenshot You Tube)


Noor werd een van de meest iconische zangeressen van Pakistan, bekend van haar vertolkingen van het werk van de revolutionaire dichter Faiz Ahmed Faiz. Een van de grootste zangeressen van Pakistan, Nayyara Noor, is na een kort ziekbed in Karachi overleden. Ze werd 71 jaar. De familie van de beroemde zangeres bevestigde haar overlijden vanochtend vroeg.

Nayyara Noor, bekend als “Bulbul-e-Pakistan” (Nachtegaal van Pakistan), werd geboren in november 1950 in Guwahati, Assam in India, waar ze haar vroege jeugd doorbracht voordat haar familie een paar jaar later verhuisde naar Karachi, de hoofdstad van het pas opgerichte Pakistan.

Ze ging naar het prestigieuze National College of Arts in Lahore, waar haar zangtalent voor het eerst werd ontdekt, en eind jaren zestig maakte ze haar debuut op de staatstelevisie.

In een veelzijdige carrière vol iconische liedjes, zal ze voor altijd herinnerd worden voor haar vertolkingen van het werk van de beroemde revolutionaire dichter Faiz Ahmed Faiz uit Pakistan – muziek uitgebracht in een compilatie uit 1976 genaamd Nayyara Sings Faiz. Ze zong ook enkele van de meest memorabele patriottische liedjes van Pakistan, waaronder Sohni Dharti, evenals talloze voor Pakistaanse films.

In een carrière van vier decennia won Noor veel onderscheidingen, waaronder de Nigar Award in 1973 voor de beste playbacksinger voor de film Gharana. Ook ontving ze in 2006 de Pride of Performance-prijs van de overheid voor haar bijdragen aan de kunsten.

Noor, die geen geschoolde zangeres was, zei in een interview dat het niet haar plan was om professioneel zangeres te worden, en dat het slechts een meevaller was dat ze optrad op haar universiteit, waar een professor haar aanmoedigde om een ​​carrière na te streven.

Uiteindelijk stopte ze met zingen in 2012 en bracht ze de rest van haar leven door als huisvrouw. Ze was getrouwd met acteur Shehryar Zaidi en was de moeder van Naad-e-Ali Zaidi en Jaffer Zaidi, zelf getalenteerde muzikanten en zangers.

De aankondiging van haar dood resulteerde in een stortvloed van verdriet onder haar fans, die hun herinneringen en clips van haar iconische liedjes deelden.

In een verklaring uitte de Pakistaanse premier Shehbaz Sharif zijn verdriet en zei dat de dood van Noor “onherstelbare schade” zou veroorzaken aan de muziekwereld. “Of het nu een ghazal of een lied is, wat Nayyara Noor ook zong, ze zong het met perfectie. De leegte die is ontstaan ​​door de dood van Nayyara Noor zal nooit worden opgevuld”, tweette Sharif.