Home Nederland Somalische troepen beëindigen gijzeling hotel Mogadishu

Somalische troepen beëindigen gijzeling hotel Mogadishu

24
0
somalische-troepen-beeindigen-gijzeling-hotel-mogadishu

AFP

NOS Nieuws

Het Somalische leger heeft na ruim een dag een einde weten te maken aan de bloedige aanval op een hotel in Mogadishu. Dat meldt het Franse internationale persbureau AFP. Terroristen lieten vrijdagavond twee autobommen afgaan en bestormden schietend het hotel in de Somalische hoofdstad. Sindsdien hadden ze zich daar verschanst. Alle terroristen zouden inmiddels zijn gedood.

Volgens de Somalische autoriteiten staat vast dat er burgers zijn omgekomen bij de aanval, al is nog onduidelijk hoeveel. De gemelde dodentallen liepen voordat de terroristen waren verslagen uiteen van 12 tot 20. Mogelijk worden in het hotel nog meer lichamen aangetroffen. De aanslagplegers hielden een nog onbekend aantal mensen gegijzeld in het hotel.

Die gijzeling bemoeilijkte het ingrijpen door het leger. Voor zover bekend werden de meeste burgers vastgehouden op de tweede verdieping van het gebouw, waardoor de troepen geen zware wapens konden inzetten tegen de jihadisten. In de trappenhuizen waren bommen afgegaan, wat het moeilijk maakte om bij de gijzelaars en terroristen te komen.

Al-Shabaab

In het Hayat Hotel, niet ver van de luchthaven, verblijven vaak Somalische politici en zakenmensen. Of zij ook onder de slachtoffers zijn, is nog niet duidelijk. Hotels zijn wel vaker het doelwit van jihadistische aanslagen in het Oost-Afrikaanse land, dat al jaren geteisterd wordt door terreurgroep al-Shabaab.

Ook nu heeft al-Shabaab de verantwoordelijkheid voor aanval op het hotel opgeëist. De beweging, die banden heeft met al-Qaida en in het verleden ook trouw zwoer aan terreurbeweging IS, claimt dat bij de belegering van het hotel zeker veertig Somalische militairen zijn gedood. De Somalische autoriteiten bevestigen dat niet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here