Home Suriname India: Moessonregens teisteren noorden en oosten

India: Moessonregens teisteren noorden en oosten

29
0
india:-moessonregens-teisteren-noorden-en-oosten

foto

Een algemeen beeld van een brug die instortte na zware regenval in Kangra, Himachal Pradesh, India op 20 augustus 2022. (Screenshots Reuters)


Overstromingen en aardverschuivingen veroorzaakt door intense moessonregens hebben de afgelopen drie dagen aan minstens 50 mensen het leven gekost in Noord- en Oost-India. De regens hebben honderden dorpen overspoeld, huizen weggevaagd en bewoners ingesloten terwijl reddingsploegen racen om overlevenden te evacueren.

Eerder deze maand had het federale weerbureau voorspeld dat India in augustus en september waarschijnlijk een gemiddelde hoeveelheid regen zou krijgen, wat wijst op over het algemeen goede oogstopbrengsten in de op twee na grootste economie van Azië, die afhankelijk is van landbouw om de groei te stimuleren en banen te creëren.

Landbouw draagt ​​ongeveer 15% bij aan India’s economie van US$ 2,7 biljoen, terwijl meer dan de helft van de bevolking van 1,3 miljard in stand wordt gehouden.

Zware regenbuien gevolgd door aardverschuivingen en overstromingen in de Himalaya-staat Himachal Pradesh in de afgelopen drie dagen hebben ten minste 36 mensen gedood, vertelde een ambtenaar van de deelstaat aan Reuters. In de naburige bergstaat Uttarakhand zei een officiële publicatie van de regering dat er vier doden waren en 13 vermist als gevolg van aanhoudende regenval.

“We hebben helikopters ingezet om mensen te redden die vastzitten in afgelegen gebieden als gevolg van regengerelateerde incidenten. De reddingsoperatie is in volle gang”, zegt Ranjit Kumar Sinha, een ambtenaar van de afdeling rampenbeheersing van Uttarakhand.

In de oostelijke deelstaat Odisha zijn minstens zes mensen omgekomen te midden van aanhoudende stortregens, zei een staatsfunctionaris.

Overstromingen hebben bijna 800.000 mensen getroffen en duizenden uit hun huizen in Odisha verdreven. Regens hebben de elektriciteits- en watervoorziening verstoord en de wegeninfrastructuur beschadigd. De deelstaat heeft tot nu toe 120.000 mensen geëvacueerd uit de getroffen gebieden.

Autoriteiten in het Ramgarh-district van de oostelijke deelstaat Jharkhand zeiden dat zaterdag vijf mensen zijn weggevaagd door het water van de gezwollen Nalkari-rivier. Tot dusver zijn vier lichamen geborgen, zei Madhvi Mishra, een districtsfunctionaris in Ramgarh.