Home Suriname Extreme hitte treft drie grootste economieën in één keer

Extreme hitte treft drie grootste economieën in één keer

29
0
extreme-hitte-treft-drie-grootste-economieen-in-een-keer

foto

Een schip passeert op 15 augustus rotsen en zandbanken die door de droogte zijn blootgesteld in de Rijn in Bacharach, Duitsland.


Het is historisch gezien een uitdaging gebleken om in te schatten hoe catastrofaal klimaatverandering zal zijn voor de wereldeconomie. Maar deze zomer wordt steeds duidelijker hoe snel de kosten kunnen oplopen. Extreme hitte en droogte teisteren de Verenigde Staten, Europa en China, waardoor de problemen voor werknemers en bedrijven toenemen in een tijd waarin de economische groei al sterk vertraagt ​​en de opwaartse druk op de prijzen toeneemt.

In de Chinese provincie Sichuan zijn alle fabrieken voor zes dagen gesloten om stroom te besparen. Schepen die kolen en chemicaliën vervoeren, hebben moeite om hun gebruikelijke tochten langs de Duitse Rijn te maken. En mensen die aan de Amerikaanse westkust wonen, is gevraagd om minder elektriciteit te gebruiken als de temperatuur stijgt.

Deze gebeurtenissen “kunnen behoorlijk belangrijk zijn voor de specifieke regio’s die worden getroffen”, zegt Ben May, directeur van het wereldwijde macro-onderzoek bij Oxford Economics. De mate van pijn kan afhangen van hoe lang de hittegolven en het gebrek aan regen aanhouden. Maar in landen als Duitsland waarschuwen experts dat er weinig verlichting in zicht is, en bedrijven bereiden zich voor op het ergste.

Extreem weer, economische vertraging

Het is niet alleen de Rijn. Over de hele wereld drogen rivieren die de wereldwijde groei ondersteunen – de Yangtze, de Donau en de Colorado – op, waardoor het goederenverkeer wordt belemmerd, met irrigatiesystemen wordt geknoeid en het moeilijker wordt voor elektriciteitscentrales en fabrieken om koel te blijven.

Tegelijkertijd belemmert de verzengende hitte de transportnetwerken, de stroomvoorziening en schaadt het de productiviteit van de werknemers. “We zouden niet verrast moeten zijn door de hittegolfgebeurtenissen”, zegt Bob Ward, beleids- en communicatiedirecteur van het Grantham Research Institute on Climate Change and the Environment van de London School of Economics. “Ze zijn precies wat we voorspelden en maken deel uit van een trend: frequenter, intenser, over de hele wereld.”

China wordt geconfronteerd met de hevigste hittegolf in zes decennia, met ttemperaturen van meer dan 40 graden Celsius in tientallen steden. In delen van Californië kunnen deze week temperaturen oplopen tot 42 graden Celsius. Eerder deze zomer bereikten de temperaturen in het Verenigd Koninkrijk voor het eerst de 40 graden Celsius.

De wereldeconomie stond al onder druk. Europa loopt een groot risico op een recessie nu de energieprijzen stijgen, aangewakkerd door de Russische invasie in Oekraïne. Hoge inflatie en agressieve renteverhogingen door de Federal Reserve brengen de groei in de Verenigde Staten in gevaar. China worstelt met de gevolgen van de strenge coronamaatregelen en een vastgoedcrisis.

“Momenteel bevinden we ons op het moeilijkste punt van economische stabilisatie”, zei de Chinese premier Li Keqiang deze week.

Nog meer zorgen

Extreem weer zou de “bestaande knelpunten” in de toeleveringsketens kunnen verergeren, een belangrijke reden waarom de inflatie moeilijk terug te dringen is, aldus May of Oxford Economics.

De Chinese provincie Sichuan, waar fabrieken deze week de productie hebben stopgezet, is een knooppunt voor makers van halfgeleiders en zonnepanelen. De stroomrantsoenering treft fabrieken van enkele van ’s werelds grootste elektronicabedrijven, waaronder Apple, leverancier Foxconn en Intel.

De provincie is ook het epicentrum van de Chinese lithiummijnindustrie. De sluiting kan de kosten van de grondstof, een belangrijk onderdeel van batterijen voor elektrische auto’s, opdrijven.

De naburige stad Chongqing, aan de samenvloeiing van de Yangtze- en Jialing-rivier, heeft fabrieken ook bevolen om hun activiteiten met een week tot en met volgende woensdag op te schorten om elektriciteit te besparen, meldde staatsmedia The Paper. Als gevolg daarvan worden de prognoses voor de Chinese economie dit jaar al naar beneden bijgesteld. Analisten van Nomura verlaagden hun prognose voor 2022 voor de bbp-groei tot 2,8% op donderdag – ver onder de doelstelling van de regering van 5,5% – terwijl Goldman Sachs zijn prognose verlaagde tot 3%.

De krimpende Rijn in Duitsland is ondertussen onder een kritiek niveau gezakt, waardoor de doorstroming van schepen wordt belemmerd. De rivier is een cruciaal kanaal voor chemicaliën, graan en grondstoffen, waaronder steenkool, waar meer vraag naar is omdat het land zich haast om de opslagfaciliteiten voor de winter te vullen met aardgas. Het vinden van alternatieve vormen van vervoer is moeilijk gezien de krapte op de arbeidsmarkt.

“Het is slechts een kwestie van tijd voordat fabrieken in de chemische of staalindustrie worden stilgelegd, minerale oliën en bouwmaterialen hun bestemming niet bereiken, of grootschalige en zware transporten niet meer kunnen worden uitgevoerd”, zei Holger Lösch, gedeputeerde directeur van de Federatie van Duitse Industrieën, deze week in een verklaring.

Volgens Carsten Brzeski, Global Head of Macro bij ING, heeft de lage waterstand langs de Rijn in 2018 zo’n 0,3 procentpunt van de Duitse economische output verlaagd. Maar in dat geval was laagwater tot eind september geen probleem. Deze keer zou het bbp in de tweede helft van dit jaar met minstens 0,5 procentpunt kunnen dalen, schatte hij.

Het economisch sentiment in Duitsland bleef in augustus dalen, blijkt uit gegevens die deze week zijn vrijgegeven. Brzeski zei dat het land “een economisch wonder nodig heeft” om de komende maanden niet in een recessie te belanden.

In het Amerikaanse Westen zorgt een buitengewone droogte ervoor dat de grootste reservoirs van het land leeglopen, waardoor de federale regering gedwongen wordt nieuwe verplichte waterbesparingen door te voeren. Het dwingt boeren ook om gewassen te vernietigen.

Volgens een onderzoek van de American Farm Bureau Federation, een verzekeringsmaatschappij en lobbygroep die landbouwbelangen vertegenwoordigt, zegt bijna driekwart van de Amerikaanse boeren dat de droogte van dit jaar hun oogst schaadt. Het onderzoek werd uitgevoerd in 15 staten van 8 juni tot 20 juli in extreme droogtegebieden van Texas tot North Dakota tot Californië, wat bijna de helft van de landbouwproductiewaarde van het land uitmaakt. In Californië – een staat met veel fruit- en notenboomgewassen – zei 50% van de boeren dat ze bomen en meerjarige gewassen moesten verwijderen vanwege droogte, wat de toekomstige inkomsten zal beïnvloeden.

Zonder aanzienlijke investeringen in het upgraden van de infrastructuur zullen de kosten alleen maar stijgen zingen, merkte Bob Ward van de London School of Economics op. En de impact is misschien niet incrementeel. “Er zijn tekenen dat deze hitte-episodes in de loop van de tijd niet alleen iets intenser en frequenter worden, het gebeurt op een soort niet-graduele manier en dat maakt het moeilijker om je aan te passen.”