Home Suriname Ruben del Prado: Muzikale oproep tot eenheid

Ruben del Prado: Muzikale oproep tot eenheid

20
0
ruben-del-prado:-muzikale-oproep-tot-eenheid

foto

Ruben del Prado roept met zijn nieuw nummer ‘Wan kodo pisi u di mundu’ op tot eenheid.


‘Wan kodo pisi u di mundu’

(Aangeboden)

Van 1984 tot het midden van 1987 werkte Ruben del Prado bij de Medische Zending in Dyumu; eerst als assistent-arts en daarna als ressortarts. Met een team van kundige gezondheidswerkers, bootsmannen en onderhoudsmedewerkers werkte hij aan het welzijn en de gezondheid van de bewoners van Boven-Suriname: de Saramaccaners.

Ook bij de poliklinieken, en het Jaja Dande Hospitaal waar hij de leiding over had, meldden zich slachtoffers van het gewapend geweld van de in 1986 uitgebroken Binnenlandse Oorlog. Onmetelijk leed, verdriet en ellende voerden vanaf dat moment de boventoon.

Bij de samenkomst van de Gran Rio en de Pikin Rio, onder de heldere sterrenhemel, componeerde Del Prado een lied. Dat deed hij in het Saamaka, de taal van het gebied. Omringd door de klanken van het bos en het angstaanjagende geluid van laagovervliegende helikopters beschreef Del Prado het gevaar en de zinloosheid van de onderlinge strijd tussen Surinamers. Zijn lied was ook een lofzang op de schoonheid van ons land en een oproep om er zorgvuldig mee om te gaan en het te beschermen.

Veel eerder dan hij gehoopt had moest deze jonge arts noodgedwongen het gebied verlaten waar hij zich met veel toewijding had ingezet voor de vaccinatie van baby’s en kinderen, de uitbanning van malaria en voor de gezondheidszorg in het algemeen. Hij had nooit verwacht dat hij zijn geliefde werkplek zó abrupt zou moeten verlaten.

Nu, 36 jaar later, denkt hij terug aan de vele burger en militaire slachtoffers van de binnenlandse strijd. Hij herinnert zich dat vrouwen en kinderen het meeste te lijden hadden onder de gevolgen van de zinloze burgeroorlog, veroorzaakt door mannen die het niet met elkaar eens konden worden. En hij trekt de vergelijking met het Suriname van vandaag.

De tegenstellingen tussen maatschappelijke groepen worden ook nu weer steeds voelbaarder en zichtbaarder. Alleen onder kundig en inspirerend leiderschap kan deze polarisatie stoppen, stelt Del Prado. Met zijn lied : “Er is maar één plek op aarde,” roept hij Surinamers op om ons land en onze samenleving te beschermen. “Boo tyubi en bunu”: Laten wij er zuinig op zijn!

De muziek van Wan kodo pisi u di mundu is gearrangeerd en opgenomen door Ivan Ritfeld. Het nummer wordt gezongen door Ruben del Prado en is gemixt door WESTLND. De video het nummer is te horen en te zien op YouTube .

Dek’ati International

dekati@dekati.org