Home Nederland Onbekende stof in Maaswater blijkt niet schadelijk, overleg over drinkwater

Onbekende stof in Maaswater blijkt niet schadelijk, overleg over drinkwater

62
0
onbekende-stof-in-maaswater-blijkt-niet-schadelijk,-overleg-over-drinkwater

In samenwerking met

L1mburg

NOS Nieuws

De onbekende stof in de Maas, waardoor de rivier tijdelijk niet meer voor drinkwater kon worden gebruikt, blijkt niet gevaarlijk te zijn. Het gaat om een natuurlijke stof die door bepaalde algen en planten wordt aangemaakt, meldt Waterleiding Maatschappij Limburg (WML) na onderzoek. De stof is niet schadelijk voor de gezondheid.

Vanaf mei stopte WML uit voorzorg een paar keer met het halen van drinkwater uit de rivier, omdat toen nog niet duidelijk was om wat voor een stof het ging. Ook was het al die tijd niet duidelijk of de stof schadelijk is of niet.

Sinds 12 juli werd de winning van drinkwater uit de Maas vervangen door grondwater. In delen van Noord- en Midden-Limburg hadden mensen daardoor tijdelijk harder water, schrijft 1Limburg.

Weersomstandigheden ideaal voor de stof

WML ging er al van uit dat de natuurlijke stof geen risico’s voor de gezondheid oplevert. Dat wordt nu bevestigd door het wateronderzoeksinstituut KWR.

Diverse laboratoria hebben de stof geïdentificeerd als neophytadiene, een stof die door bepaalde algen en planten wordt aangemaakt. “De omstandigheden van de afgelopen weken waren ideaal voor de ontwikkeling van algen en daarmee de aanmaak van deze natuurlijke stof: warmte, voedingsstoffen, veel zonlicht en weinig waterafvoer met stilstaand water”, schrijft WML.

Uit het onderzoek van KWR is gebleken dat de stof geen risico’s voor de gezondheid oplevert. Verder is gebleken dat de bestaande zuivering de natuurlijke stof genoeg uit het Maaswater verwijdert. WML overlegt met Inspectie voor Leefomgeving en Transport (ILT), die toezicht houdt op de drinkwatervoorziening, of alles weer terug kan naar de gebruikelijke situatie. Dan wordt het drinkwater weer uit de Maas gewonnen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here