Home Suriname Ecuador: Guayaquil-aanval is oorlogsverklaring

Ecuador: Guayaquil-aanval is oorlogsverklaring

30
0
ecuador:-guayaquil-aanval-is-oorlogsverklaring

foto

Ecuador is de laatste tijd opgeschrikt door golven van bendegerelateerd geweld. (Getty Images)


Regeringsfunctionarissen in Ecuador hebben de georganiseerde misdaad de schuld gegeven van een dodelijke explosie in de havenstad Guayaquil. Bij de explosie van zondag zijn zeker vijf doden en 26 gewonden gevallen.De minister van Binnenlandse Zaken van Ecuador zei dat het een “oorlogsverklaring” was door criminele bendes tegen de regering. Het Andesland, dat wordt gebruikt als een route voor het smokkelen van cocaïne vanuit het naburige Peru en Colombia, heeft de laatste tijd een sterke toename gezien van moorden en bendegerelateerde misdaad.

De noodtoestand is uitgeroepen in Guayaquil, de dichtstbevolkte stad van Ecuador en een belangrijk handelsknooppunt. Het is de vierde noodsituatie die sinds oktober in Ecuador is uitgeroepen vanwege bendegeweld.

Volgens de National Risk and Emergency Management Service zijn acht huizen en twee auto’s verwoest door de ontploffing in de vroege ochtend. Op foto’s van het tafereel is te zien hoe de voorkant van huizen is weggeblazen en auto’s zijn besmeurd met bloed terwijl de ramen zijn verwoest.

Op een persconferentie laat op zondag zeiden functionarissen dat de aanval was gericht op twee mannen die onder de aliassen Cucaracha en Junior vallen en banden hebben met Los Tiguerones, een van de leidende misdaadbendes in Ecuador.

“De huurlingen van de georganiseerde misdaad, die de economie lang hebben gedrogeerd, vallen nu aan met explosieven”, twitterde minister van Binnenlandse Zaken Patricio Carrillo na de ontploffing. “Het is een oorlogsverklaring aan de staat”, zei hij.

Guayaquil heeft schokkend geweld gezien, waaronder onthoofde lichamen die aan voetgangersbruggen hangen en dodelijke gevangenisrellen tussen rivaliserende bendes. Bij zes afzonderlijke rellen zijn sinds februari 2021 bijna 400 gevangenen omgekomen.

Na de explosie schreef de burgemeester van de stad, Cynthia Viteri, een open brief aan president Guillermo Lasso, die vorig jaar aantrad. “Criminele bendes zijn een regering binnen een regering in Ecuador geworden”, begint de brief. “We zijn getuige geweest van mensen die aan bruggen hangen, moorden op motorfietsen, verkrachtingen in winkelcentra en op schoolbussen”, schreef ze.

“Wat wilt u nog meer dat we doen om onszelf te verdedigen? Een president is de beschermer van zijn volk, maar tot nu toe hebben we geen enkele veilige stap gezien om de misdaad te bestrijden.”

Op Twitter zei Lasso dat hij “niet zou toestaan ​​dat de georganiseerde misdaad het land probeert te besturen”, maar hij heeft te maken gehad met een zware strijd en kritiek over het ontbreken van enige betekenisvolle verandering.

Guayaquil is door Insight Crime gerangschikt als de 50e meest gewelddadige stad ter wereld. De website voor onderzoeksjournalistiek meldt dat het aantal moorden in Ecuador in 2021 sneller is gestegen dan in enig ander land in Latijns-Amerika of het Caribisch gebied.