Home Suriname Organic Movement: Protest zal aanzwellen; regering moet weg

Organic Movement: Protest zal aanzwellen; regering moet weg

22
0
organic-movement:-protest-zal-aanzwellen;-regering-moet-weg

foto

Bij de kick-off van de straatacties heeft Organic Movement aangegeven dat de protestacties door zullen gaan tot de regering naar huis gaat. (Beeld: René Gompers)


Organic Movement, politici, vakbondsleiders en activisten zijn ervan overtuigd dat de protesten om de regering naar huis te sturen uiteindelijk massaal ondersteund zullen worden. Vandaag, bij de kick-off, hebben een paar honderd mensen gehoor gegeven aan de oproep om hun stem te laten horen bij Kwakoe. Het publiek werd naast Organic Movement onder andere toegesproken door de vakbondsleiders Ronald Hooghart, Michael Sallons, Steven Reyme voorzitter van A20, de Assembleeleden Stephen Tsang en Ilona Edwards (beiden van NDP). Er waren veel politie en militairen op de been.

Sallons voerde aan dat een strijd niet gewonnen wordt als de massa wegblijft. Hij is wel teleurgesteld dat niet meer mensen zijn komen protesteren. Hij riep werkers op om zonder bang te zijn voor rancune te komen naar de volgende straatactie, waarvan de datum nog wordt bekendgemaakt. Hij zei dat er nog mensen zijn die SRD 1.135 per maand verdienen, waarvan pensioen en AOV ook nog afgetrokken wordt. Hij kan dat staven met een loonstrookje. De vakbondsleiders benadrukte hoe moeilijk werknemers het hebben en dat ze hun hoofd niet boven water kunnen houden. Individuele vakbonden kunnen niet de straat op omdat ze geen conflict hebben met de werkgever, maar vakcentrales kunnen wel in actie komen, echter zijn er verraders onder hen.

Vakbondsleider Ronald Hooghart spreekt de mensen toe.

Hooghart zei dat de ‘oranje jongens’ weg moeten. Zij stellen het land in dienst van West-Europa. Daarom komt de Nederlandse premier Mark Rutte volgende maand naar Suriname “om de president te helpen”. Hij voerde aan dat het land nog nooit zo verdeeld was als nu. Hij is wel ervan overtuigd dat de mensen op straat gaan komen, want de situatie wordt steeds erger. Sergio Gentle van Organic Movement zei dat alles nog veel duurder zal worden. Mensen zullen niet meer in staat zijn om te overleven. Dat gaat maken dat ze op straat zullen komen. Hooghart zei dat “Chan nooit meer terug moet komen”. Hij benadrukte dat de mensen op straat zullen blijven komen “want a strati na fu wi”.

Reyme stelde dat de regering in twee jaar getoond heeft het niet te kunnen en krijgt een brevet van ongeschiktheid. Kinderen gaan dood in het ziekenhuis. De regering maakt zich volgens hem niet druk om volksgezondheid en onderwijs. Er werd stilgestaan bij de situatie waarbij kinderen het leven hebben gelaten, waarbij een moeder die haar kind heeft verloren ook haar relaas deed. Zij gaf aan dat door nalatigheid van artsen haar kind is overleden. Er werden ballonnen losgelaten ter nagedachtenis van kinderen die dood zijn gegaan.

De regering is bezig met etnische politiekvoering. Hij benadrukte dat “wij allemaal Surinamers zijn”. Het is verfoeilijk om etnische en partijpolitiek te voeren, waarbij partijgenoten, friends & family worden gezegend. Hiertegen moet er geprotesteerd worden, want verdeeldheid is uit den boze. Er moet breed worden gemobiliseerd om deze regering, die getoond heeft het niet te kunnen, naar huis te sturen. Dit soort leiders die verdeeldheid zaaien onder Surinamers, zijn volgens Reyme een schande voor het land. Deze strijd is voor Suriname en daarvoor moeten er offers worden gebracht. “Un no wan prati prati sani moro”, riep Reyme, die aan het begin van zijn speech ‘Mi kondre tru’ zong samen met het publiek.